hirdetes

Tömeges halpusztulás a Tisza-tavon

SFV

Gyönyörű, hatalmas süllők pusztultak el a Tisza-tóban. A tragédiát a sekély víz és az időjárási viszontagságok együttesen idézték elő.

Hatalmas süllők pusztultak el

Jelentős mennyiségű süllő pusztult el a Tisza-tó északi területén. Idén az elmúlt évekhez képest jelentősen több hal pusztult el, ennek elsődleges oka az oxigénhiány, vagy mérgező gázok jelenléte lehet – számolt be a sporthorgasz.eu. A portál szerint a konkrét kiváltó ok a sekély víz, és a szeles időjárás lehet. Ugyanis míg a tó felszíne nyitott volt és nem fagyott be, a tomboló viharos szél extrém mértékben kavarhatta fel a tóban lévő hordalékot, mely a víz felszínén lebegve könnyen rárakódhatott a halak kopoltyújára így oxigénhiányos állapotot előidézve.

Az elhullot halak mennyiségének pontos megállapítására még nem kerülhetett sor, ugyanis bár december 23-ára már megvastagodott annyira a tó jege, hogy elbírjon egy felnőtt embert, az ezen való tartózkodás veszélyes, ezért tilos. A jégviszonyok változásáig még várat magára a tetemek begyűjtése, azonban a Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. munkatársai, az 1-6 kg súlyú egyedek összmennyiségét mintegy 300 – 400 kg-ra becsülték.

hirdetes
A probléma megoldását egyébként a téli medrek rekonstrukciójában látják, ugyanis a feliszapolódás következtében a téli alacsony vízszint fokozatosan egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállomány részére.
 

Forrás: sporthorgasz.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni mézeskalács

Debreceni mézeskalács: Debreceni mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra... Tovább

Szabó István

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás