hirdetes

Ha választhatnál hol élnél legszívesebben? – Mutatjuk a világ legélhetőbb városait, ahol a legtöbbet keresheted, mégis itt a legolcsóbb az élet

ZH

Az Economist Intelligence Unit (EIU) néhány nappal ezelőtt megjelenítette listáját, amelyen az élhetőség lakhatási és jövedelmi oldalára fókuszálva elmezték a világ városait, így megalkotva a Top10 legélhetőbb várost. Kíváncsi vagy melyik országban a legolcsóbb az élet? Nézd meg a TOP10 legélhetőbb város listáját!

Bécs a legélhetőbb város

TOP 10 legélhetőbb város 2024-ben


Az EIU vizsgálta az életminőséget megadott szempontrendszer alapján 173 nagyvárosban világszerte, melyben a politikai és a társadalmi stabilitást, valamint a közbiztonságot, az egészségügyi ellátást és az oktatás-, kultúra- és infrastruktúrafejlettséget is szem előtt tartották. Ezeken felül vizsgálták még a lakhatási és a jövedelmi lehetőségeket is, és ez alapján készítették el az összehasonlítást.

A járvány és a háború megváltoztatta a legélhetőbb városok listáját


Míg a járvány időszak előtt évekig Bécs volt a legélhetőbb város, addig 2021-ben a pandémiás korlátozások következtében erősen megbélyegeződtek a végeredmények és Európából mindössze csak két svájci nagyváros került fel a listára, Zürich és Genf, ahol már csak új-zélandi, ausztrál és japán városok kerültek fel a listára, azonban azóta már 2024-re mondhatni teljesen megváltozott a világ és már más szempontok befolyásolják választásainkat.


Az idei listára hat európai, három kanadai és egy Japán, valamint egy Ausztrál város került fel a dobogóra. Idén azt is figyelembe vették, hogy az orosz-ukrán háború következtében mennyire stabil a város helyzete, ezért több kelet-európai város, például Varsó és Budapest is rontott a korábbi eredményein a diplomáciai feszültségek miatt, és Kijevet idén nem is tudták értékelni a háború miatt. A legkevésbé élhető város a világon Damaszkusz lett, amit Lagos, Tripoli, Algír és Karacsi követnek. Auckland pedig tavaly még első helyen volt, idén már csak a 34. helyre ért el.

hirdetes

TOP10 legélhetőbb város lakhatás és jövedelem szerint

hirdetes


Ha erre a két tényezőre fókuszálunk egészen másképp alakul a sorrend, és ez alapján létre is hoztak egy kimutatást, amely azt vizsgálja, hogy hány négyzetméternyi külvárosi lakásra elég egy havi nettó átlagfizetés az adott városban. Ebben az esetben, ha a lakások jövedelmekhez igazított árát nézzük, akkor a TOP10-es listáról egyértelműen a kanadai Calgary áll az első helyen, ahol egy havi nettó fizetés másfél négyzetméternyi lakásra elegendő, ami egy igazán kimagasló érték világszinten. A magyar főváros külső kerületeiben is alig több ez az érték mint 0,5 négyzetméter, viszont a jövedelmekhez képest olcsóbb a lakásvásárlás Genfben, Amszterdamban, Zürichben és Koppenhágában is, drágábban pedig Torontoban, Frankfurtban, Osakában, Vancouverben és Bécsben tudunk lakást vásárolni.

Legélhetőbb városok listája


Tehát az előzőleg felsorolt városokat mondhatjuk a világon a legélhetőbb városoknak, de nézzük a konkrét számokat, hogy hol éri meg leginkább lakni. Lakásárak tekintetében Zürich és Genf a legdrágább, ahol 4 millió forintnyi svájci frank körül mozog egy nem a központban elhelyezkedő lakás négyzetmétere, viszont a többi európai városban csak 2-2,7, Oskában már csak 1,8, míg Calgaryban 1,1 millió forintnyi ugyanez a négyzetméter ár. Hiába tűnhet minden téren drágának Svájc, az ottani jövedelmek azonban ezt bőven kompenzálják, átlagosan egy genfi 2,5, míg egy zürichi 2,7 millió forintnyi nettó keresetet visz haza havonta, így Zürich a lista 3. helyét foglalja el, Genf pedig a 6. helyet. A listában felsorolt városok többségében nagyjából 1,4-1,6 millió forint között van ugyanez, kivéve Bécsben és Osakában, ahol az átlag kereset csak alulról súrolja az 1 milliót. Így került Osaka a 10. helyre, Amszterdam a 9.-re, Toronto a 8.-ra, Frankfurt a 7.-re, Vancouver az 5.-re, Calgary a 4.-re, Koppenhága a 2.-ra és újra Bécs került az első helyre a TOP10 legélhetőbb város listáján.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű megyéje, hiszen ide tartozik az ország... Tovább

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Hírek Külföld