hirdetes

Készítsünk házilag töpörtyűt és házi zsírt!

Sz.F.

Tény, hogy a legtöbb magyar ember imádja a töpörtyűt, a zsíros kenyérről pedig nem is beszélve. Azonban jobban jártok, hogyha saját magatok készítitek el a zsírt illetve a töpörtyűt, mivel sokkal finomabb, meg is mutatom, hogyan kezdhettek neki! 

Így készül a töpörtyű és a házi zsír

Nem kell arra várnunk, hogy disznóvágásra invitáljanak minket, anélkül is készíthetünk istenien finom töpörtyűt, és házi zsírt! Természetesen készen is megvehetjük a boltban ezeket, de a tapasztalatom azt mondatja velem, hogy sokkal jobb az, amit mi magunk csinálunk.                                                                                                    

Én például a boltban kapható töpörtyűt meg sem bírom enni, a legtöbb esetben ugyanis annyira kemény, hogy meg sem bírom rágni. És akkor még nem beszéltem az áráról, a saját kézzel készített töpörtyű nagyjából fele annyiba kerül, mint a boltban kapható. Ugyanez a helyzet a házi zsírral is, sokkal finomabb és nem mellékesen sokkal olcsóbb, mint a bolti társa.                                                                                                                                                                                                        

hirdetes

Nincs más dolgunk, mint finom és friss zsírszalonnát szereznünk! Ezt se a boltban vásároljátok, hanem inkább ismerőstől. 10 kilogramm zsírszalonnából durván 2 kilogramm töpörtyűt, és 5-6 kilogramm zsírt készíthetünk, szerintem megéri! A következő oldalon pedig elmondom nektek, hogyan fogjatok neki, ha beszereztétek a szalonnát!                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

hirdetes

Így készül a töpörtyű és a házi zsír

Ha olyan a szalonnánk, aminek van bőre, azt vágjuk le, de ne dobjuk ki, hiszen fel tudjuk majd használni bármire a későbbiekben. Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű kockákra, a legjobb a 2-3 centiméteres kocka. Ha felvágtuk az egészet, helyezzük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deci vízzel öntsük fel, ez azért szükséges, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna, ráadásul sokkal több zsírt is enged.

Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük kis lángon, a vége felé közeledve fokozottan figyeljünk oda a keverésre, nehogy leégjen. Mikor már látjuk, hogy a zsírja habzik, letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki egy edénybe.  Annyit szedjünk ki minden esetben, hogy ami maradt, ellepje a töpörtyűt teljesen. Amikor már az aranybarna töpörtyű a zsír tetején marad, készen is vagyunk! A következő oldalon megosztok veletek még egy hasznos trükköt is! 

Egy hasznos trükk!

A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy kevés tejet, 10 kilogramm szalonnához nagyjából 2 decilitert, majd főzzük össze. Ne ijedj meg, amikor azt látod, hogy nagyon habzik, ez teljesen természetes. Amikor a töpörtyű a felszínre jött, száraz, kopogós lett, akkor készen is vagyunk! Szedjük ki a zsírból, a zsírt pedig öntsük bele egy tárolóedénybe. Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, mert különben meg fog puhulni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eladó lakás Balatonon

Eladó lakás Balatonon? Ha nyaraló, vagy bármilyen ingatlan megvásárlása, az abba való... Tovább

Január

Január: az év első hónapja.  Különböző elnevezések szerint szokás hívni a Fergeteg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!