notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Töpörtyű és házi zsír készítése

hirdetes

Készítsünk házilag töpörtyűt és házi zsírt!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tény, hogy a legtöbb magyar ember imádja a töpörtyűt, a zsíros kenyérről pedig nem is beszélve. Azonban jobban jártok, hogyha saját magatok készítitek el a zsírt illetve a töpörtyűt, mivel sokkal finomabb, meg is mutatom, hogyan kezdhettek neki! 

Így készül a töpörtyű és a házi zsír

 

Nem kell arra várnunk, hogy disznóvágásra invitáljanak minket, anélkül is készíthetünk istenien finom töpörtyűt, és házi zsírt! Természetesen készen is megvehetjük a boltban ezeket, de a tapasztalatom azt mondatja velem, hogy sokkal jobb az, amit mi magunk csinálunk.                                                                                                    

 

Én például a boltban kapható töpörtyűt meg sem bírom enni, a legtöbb esetben ugyanis annyira kemény, hogy meg sem bírom rágni. És akkor még nem beszéltem az áráról, a saját kézzel készített töpörtyű nagyjából fele annyiba kerül, mint a boltban kapható. Ugyanez a helyzet a házi zsírral is, sokkal finomabb és nem mellékesen sokkal olcsóbb, mint a bolti társa.                                                                                                                                                                                                        

hirdetes

 

Nincs más dolgunk, mint finom és friss zsírszalonnát szereznünk! Ezt se a boltban vásároljátok, hanem inkább ismerőstől. 10 kilogramm zsírszalonnából durván 2 kilogramm töpörtyűt, és 5-6 kilogramm zsírt készíthetünk, szerintem megéri! A következő oldalon pedig elmondom nektek, hogyan fogjatok neki, ha beszereztétek a szalonnát!                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

hirdetes
Így készül a töpörtyű és a házi zsír

 

Ha olyan a szalonnánk, aminek van bőre, azt vágjuk le, de ne dobjuk ki, hiszen fel tudjuk majd használni bármire a későbbiekben. Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű kockákra, a legjobb a 2-3 centiméteres kocka. Ha felvágtuk az egészet, helyezzük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deci vízzel öntsük fel, ez azért szükséges, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna, ráadásul sokkal több zsírt is enged.

 

Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük kis lángon, a vége felé közeledve fokozottan figyeljünk oda a keverésre, nehogy leégjen. Mikor már látjuk, hogy a zsírja habzik, letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki egy edénybe.  Annyit szedjünk ki minden esetben, hogy ami maradt, ellepje a töpörtyűt teljesen. Amikor már az aranybarna töpörtyű a zsír tetején marad, készen is vagyunk! A következő oldalon megosztok veletek még egy hasznos trükköt is! 

 

Egy hasznos trükk!

A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy kevés tejet, 10 kilogramm szalonnához nagyjából 2 decilitert, majd főzzük össze. Ne ijedj meg, amikor azt látod, hogy nagyon habzik, ez teljesen természetes. Amikor a töpörtyű a felszínre jött, száraz, kopogós lett, akkor készen is vagyunk! Szedjük ki a zsírból, a zsírt pedig öntsük bele egy tárolóedénybe. Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, mert különben meg fog puhulni!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
121 900
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 561 690
Közösség

Szótár

Bejgli

Bejgli: A 14. század óta ismert Európában, eredetileg Szilézia vidékéről származik. A... Tovább

Telefonközpont

  Telefonközpont: Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, mely nélkül ma nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar