hirdetes

Nem számítható fel kamatos kamat, végre megjelentek a törlesztési moratórium részletei

VN

Még a múlt hét folyamán számolt be Orbán Viktor rendkívüli élő bejelentkezésében arról, hogy a kormány úgy döntött a koronavírus járvány okozta gazdasági válság enyhítésére gazdasági mentőcsomagot ad ki, aminek részeként, mind a vállalti, mind a lakossági hitelekre törlesztési moratóriumot rendel el  várhatóan teljesen az év végéig, a Magyar Nemzeti Bank javaslatára. Számtalan kérdés merült fel ezzel kapcsolatban,  részletei csak a tegnap éjszaka kiadott rendeletben jelentek meg. A lényege, a mindenki által feltett kérdésre a válasz: nem lehet kamatos kamatot felszámolni.

A törlesztési moratórium részletei

A törlesztési moratórium részletei

A moratórium lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, továbbá, hogy a futamidő olyan módon kerül meghosszabbításra, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő teljes időtartama alatt változatlan. maradjon. A moratórium időtartalma alatt felhalmozott kamatot, az esedékes törlesztőrészletekkel együtt a moratórium lejárását követően (várhatóan 2020 vége) futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni. A futamidő a moratórium lejárását követően úgy hosszabbodik meg, hogy az eredeti törlesztőrészletek és a kamat összességében ne haladja meg az eredeti összeget.

hirdetes

Az ide vonatkotó kormányzati rendelkezések

(1) A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. 

(2) A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. 

(3) A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. 

hirdetes

(4) A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

A babaváró hiteleket is érinti a rendelet

Ezeken felül a babaváró hitelekre is kitér a rendelet. A rendelkezés szerint a moratórium fennállásának teljes időtartalma alatt a babaváró hitelek esetében fizetendő fizetendőkezességvállalási díját teljes mértékben elengedik. 
 

Forrás: Magyar Közlöny

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang: A Dunántúl legnépszerűbb és híresebb barlangjának számít azz... Tovább

Pesti Hírlap

Pesti Hírlap: A Pesti Hírlap több, egymástól független, magyarországi politikai hírlap címe... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar
X
Kövess minket facebookon!