notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a törlesztési moratórium részletei: nem számítható fel kamatos kamat a törlesztési moratórium idején

hirdetes

Nem számítható fel kamatos kamat, végre megjelentek a törlesztési moratórium részletei

VN

Még a múlt hét folyamán számolt be Orbán Viktor rendkívüli élő bejelentkezésében arról, hogy a kormány úgy döntött a koronavírus járvány okozta gazdasági válság enyhítésére gazdasági mentőcsomagot ad ki, aminek részeként, mind a vállalti, mind a lakossági hitelekre törlesztési moratóriumot rendel el  várhatóan teljesen az év végéig, a Magyar Nemzeti Bank javaslatára. Számtalan kérdés merült fel ezzel kapcsolatban,  részletei csak a tegnap éjszaka kiadott rendeletben jelentek meg. A lényege, a mindenki által feltett kérdésre a válasz: nem lehet kamatos kamatot felszámolni.

A törlesztési moratórium részletei

A törlesztési moratórium részletei

A moratórium lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, továbbá, hogy a futamidő olyan módon kerül meghosszabbításra, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő teljes időtartama alatt változatlan. maradjon. A moratórium időtartalma alatt felhalmozott kamatot, az esedékes törlesztőrészletekkel együtt a moratórium lejárását követően (várhatóan 2020 vége) futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni. A futamidő a moratórium lejárását követően úgy hosszabbodik meg, hogy az eredeti törlesztőrészletek és a kamat összességében ne haladja meg az eredeti összeget.

hirdetes

 

Az ide vonatkotó kormányzati rendelkezések

 

(1) A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. 

 

(2) A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. 

 

(3) A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. 

hirdetes

 

(4) A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

 

A babaváró hiteleket is érinti a rendelet

Ezeken felül a babaváró hitelekre is kitér a rendelet. A rendelkezés szerint a moratórium fennállásának teljes időtartalma alatt a babaváró hitelek esetében fizetendő fizetendőkezességvállalási díját teljes mértékben elengedik. 
 

Forrás: Magyar Közlöny

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
36 868
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 060 160
Közösség

Szótár

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Békésy György

Békésy György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1961-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

Belföld Érdekességek Hírek Magyar