hirdetes

Egy év alatt a turisták mint 1,5 millió dollárt dobnak a római Trevi-kútba

VN

Ha egy szökőkutat látsz, dobj bele egy pénzérmét és kívánj valamit- arany szabály, amit már 3 éves kora óta ismer az ember, és bizony el sem felejti nagykorára sem. Legalább is ezt mutatja a legendás római Trevi-kútba dobott több mint 1,5 millió dollárnyi aprópénz is, ami magyar pénzre átszámítva még az alacsony árfolyamon is 515.271.000 Ft, azaz több mint 500 millió! Miért dobnak a turisták ennyi pénzt a Trevi-kútba?

Trevi-kút pénzdobálás hagyománya

Rengeteg pénz kerül a Trevi-kútba

Rómában a 18. századi Trevi-kút az egyik leghíresebb hely, amelyet az utazók meglátogatnak. Évente látogatók milliói özönlenek az olasz nevezetességhez, hogy fényképeket készítsenek, és egy érme bedobásával csatlakozzanak a hagyományhoz. És ha az embernél a 2 eurós a legkisebb cím, amit dobálni tud, akkor azt kell dobni. profi turisták készülhetnek 5 Forintossal is, mi is így tettünk, amikor itt jártunk, elvileg ugyanolyan hatásos, mintha 4 számjegyű fémpénzeket dobálnál! Illetve szintén profi turistáktól ellesett trükk, hogy kora reggel kell felkeresni a Trevi-kutat, amikor még nem lepik el a turisták, mert délután, este nemhogy jó képet nem lehet csinálni, de mozdulni se nagyon a hatalmas tömegtől!

De miért dobálnak az emberek pénzt a Trevi-kútba?

Ismeritek Róma mágikus erejét? Több legenda is köthető az örök városhoz, de mi most kifejezetten a Trevi-kúthoz köthetőt mutatjuk be. A legenda az 1950-es évek Oscar-díjas filmjéből, a "Három érme a szökőkútban" című filmből származik: ha valaki bedob egy érmét a szökőkútba, újra visszatér a városba. Ha két érmét dob, találkozik szerelmével; ha három, akkor férjhez megy. És végül, aki négy érmét dob a szökőkútba, gazdag lesz! De van egy bizonyos módja annak, hogy a turisták a hagyományoknak megfelelően dobják az érmét. Állítólag a jobb kezüket a bal vállukra teszik! 

hirdetes

Na de 500 millió?

Gondolj bele, ha mindenki csak egy fél centet is dobna bele a Trevi-kútba, és jó ég mennyi mindenki fordul meg ott nemhogy naponta, hanem percenként, az is rengeteg pénz! Naponta több ezer érméről van szó, különböző pénznemű és értékű érmékről! A szökőkút olyan gyorsan megtelik, hogy Róma városának munkásai minden este felsöprik a padlóját, hogy összegyűjtsék a napi zsákmányt. Erre külön személyzet van! A 2000-es évek elején több mint 800 000 dollárt vontak ki a szökőkútból. Most ez a szám megduplázódott és 1,6 millió dollárra nőtt a Traveller365 kimutatása szerint.  

hirdetes

Mi lesz ezzel a sok pénzel? Mi a Trevi-kútba dobált pénz sorsa?

Az összes összegyűlt pénzt jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, beleértve a szegények menhelyét is. A látványos növekedés pedig a turistaáram növekedésének köszönhető, illetve annak, hogy az érméket az önkormányzati szolgálatok naponta begyűjtik, és így kizárják hogy a tolvajokat éjszaka elkapják a turisták érméit. Mint fentebb említettük, az önkormányzati dolgozók minden nap kitakarítják a szökőkút padlóját, hogy összegyűjtsék a látogatók eldobott pénzérméit, amelyeket megtisztítanak, lemérnek, megszámolnak és eljuttatnak a Caritashoz, egy nemzetközi katolikus nonprofit szervezethez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Margitsziget

Margitsziget: A Margit-sziget a Duna egyik szigete Budapest területén, Margitsziget néven a... Tovább

Országos Széchényi Könyvtár

Országos Széchényi Könyvtár: Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb könyvtára. A tudás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Technológia Utazás
X
Kövess minket facebookon!