hirdetes

Tudnivalók a macskatartásról

P. B.

Ebben a cikkben fontos információkat tudhattok meg a macskatartással kapcsolatban, ugyanis a kutyák mellett az egyik leggyakoribb házikedvencek a macskák. 
Először is, ha cicára vágysz, akkor fontos tisztázni pár dolgot, mielőtt belevágnál.

Mindent a macskatartásról

Nagyon aranyosak, és ellenállhatatlanok, azonban mindez nem elég ahhoz, hogy macskát tartsunk, ugyanis mint minden állatnál, a cicáknál is fontos, hogy felelősségteljesek és tudatosak legyünk. 
Mielőtt hirtelen belevágnánk, segíthet a döntésben, ha valamelyik ismerősünknek/rokonunknak van macskája, és megfigyelhetjük, hogy milyen feladatokkal jár mindez. 


Ha továbbra is macskát szeretnénk akkor felmerülhet a kérdés, hogy honnan vehetünk/fogadhatunk örökbe? 


Ha konkrét elképzelésünk van, hogy milyen fajta macskát szeretnénk, akkor fordulhatunk tenyésztőhöz. Onnan ismerjük fel őket, hogy törzskönyveztetik a cicust, megkapnak minden szükséges oltást és 12 hetes korukig az anyukájukkal maradnak. Sok tenyésztő igyekszik felmérni a terepet, hogy a cica biztos jó kezekbe kerüljön.

Ha nem fajta tiszta cicát szeretnénk, akkor választhatunk más opciót is. Örökbe fogadhatunk például ismerősöktől, de a menhelyen is sok cica tartózkodik, akik szerető gazdira vágynak, és a tévhitekkel ellentétben ők is normális macskák. Persze van pár kivétel, amelyek agresszívabbak és félősebbek lehetnek a többinél, és több odafigyelést igényelnek, de összességében elmondható, hogy nyugodtan örökbe lehet fogadni őket. 

hirdetes


Az egyik legfontosabb megállapítani azt, hogy megfelelő körülményekkel rendelkezünk-e ahhoz, hogy egy cicát teljes mértékben el tudjunk látni. Mit is jelent ez pontosan? 


1.    Lakhely


Megfelelő teret kell biztosítani számukra, ahol szabadon futkározhatnak, játszhatnak kedvükre. Beszerezhetünk macskajátékokat, mászókákat és alvóhelyeket nekik. Az alomnak és az ételüknek is helyet kell biztosítani. Nagyon fontos, hogy előre kigondoljuk, hogy hova rakjuk mindezeket, ugyanis a macskák a megszokott dolgokhoz ragaszkodnak, tehát ne variáljuk át, hogy mi hol legyen, hanem legyen állandó.

Ha lakásban élünk, akkor szükséges pár óvintézkedést megtennünk a cica érkezése előtt. Az erkélyre szereljünk fel hálót, hogy a cica ne tudjon kiesni vagy elszökni. A törékeny tárgyakat helyezzük biztonságos helyre, ugyanis előszeretettel lelökhetik azokat. 

hirdetes

Kinti vagy benti cica?

Mindegyiknek megvan az előnye, és a hátránya is. Ha nem csak a házban, de kint is szabadon mozoghat kedvencünk, akkor kevesebb macskaszőrrel találkozhatunk otthonunkban, és a macska alomra sincs akkor szükség. Izgalmasabb lehet az életük, tehát nem igényelnek annyi figyelmet. Azonban megvan ennek is a veszélye, hiszen gondoljunk csak arra, hogy elütheti őket egy autó, verekedésbe kerülhetnek más macskákkal, és a kutyák is veszélyt jelentenek.

Ha panellakásba kerül a cicus, akkor is van módja, hogy a szabadban töltsön néhány órát, ugyanis ha felszereltük a speciális hálót, akkor nézelődhet az erkélyen, illetve pórázon is sétáltathatjuk őket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Már előbb is létrejött... Tovább

György-nap

György-nap (április 24.):Hazánkban  anno igencsak jelentős ünnepnek számított. György... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!