hirdetes

Túl drága lett a cigaretta! Lehet, hogy most szoknak le tömegesen?

Megéri még kifizetni a cigaretta árát? Számlojunk!

túl drága lett a cigaretta

Emelkedett a cigarettab ára, sokan inkább leszoknak!

Sokak döntöttek úgy (elvileg), hogy az újabb cigaretta áremelés után inkább leteszik a cigaerttát, mert ez már elérte a lélektani határt, hogy mennyit fizetnek ki egy doboz cigiért. Mennyi is lett az ára? Bizony már közelebb került a 2000 Ft-hoz, mint az 1000 Ft-hoz a cigaretta ára! 1700-1800 forintos árat már nem szívesen fizetik ki egy dobozért.

Mi az oka annak, hogy emelik az árat?

Magyarország túlzottan alacsonyan tartotta a cigarettára kivetett jövedéki adó szintjét, amivel megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

A jövedéki adót 2017 végéig kellett volna megemelni a 2011-es uniós irányelvek szerint. Ez azt jelenti, hogy a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százaléka, illetve a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagártól függetlenül 1000 darab cigarettára vonatkozóan 90 euró.

hirdetes

Nos, ezt a magyar kormány valami oknál fogva egészen 2021. január 1-ig nem teljesítette. Bár igaz, hogya magyar jövedéki adó mértéke azóta már megfelel az uniós elveknek, a közelmúltban 2 alkalommal is emelkedett a cigaretta ára, amely az 1700-1800 forintot is eléri.

Nézd meg, hogyan hat a szívedre a dohányzás!

Kutatás is készült az áremelésről!

Készült egy kutatás, amiben összesen 1000 embert kérdeztek meg a dohányzási szomásaikról. A kutatásból kiderült, hogy a 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka cigarettázik, ám a dohányosok 23 százalékának már túl magas ez az összeg, ezért inkább nem vesznek újabb doboz cigarettát többet. Vannak, olyanok is akik áttérnek másfajta dohányra, esetleg elektromos cigarettára, míg a válaszadók 22 százaléka nem változtat a szokásain.

hirdetes

Kiket érint leginkább az áremelés?

A cigaretta  áremelése a 60 évnél idősebbeket érinti leginkább. Itt a  31 százalékuk mondta, azt hogy leteszi a cigarettát, mivel már túl magas ez az össze, hogy tudják rendszeresen finanszírozni ezt a káros szenvedélyt. Iskolai végzettség alapján az alapfokú végzettséggel rendelkezők 33 százaléka hagyná abba a dohányzást, míg a települések szerint a kisebb városokban és a községekben élők tennék le elsősorban a cigarettát.

Mindenkinek sikeres leszokást kívánunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Panorámás lakás Balatonon

Panorámás lakás Balatonon A magyar tenger partján élni kiváltság. A gyönyörű... Tovább

Meteor-barlang

Meteor-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Bódvaszilas... Tovább

Tovább a lexikonra