hirdetes

A Négercsók, és a Túró Rudi is külföldi termékek koppintásával készült?

VN

Ha külföldi vendégek érkeznek hozzánk, mindenképpen feltöltöm a hűtőt két dologgal: Túró Rudival és Négercsókkal (mármint a hagyományos magyar ételekhez, süteményekhez szükséges alapanyagokon felül). Ez az a két édesség, ami szerintem a legmagyarabb. De csak szerintem, ugyanis azt hallottam róluk, hogy igazából külföldi termékek koppintásai. Vajon mi az igazság, utánajártunk! 

Túró Rudi koppintás

Külföldről utánozni nagy divat volt

Azt hiszem, senki sem lepődik meg azon, ha azt mondom, hogy annak idején, a szocializmusban nem volt meglepő, hogy külföldről másoltak le nagyon sok mindent. Mivel a két blokk között nem igazán szabadon, sokkal inkább sehogy mozogtak az áruk, de igények azért voltak, ezért könnyebb volt a külföldi újdonságokat leutánozni, mint forgalmazni. Nagyon sok finomság került ennek köszönhetően egy kicsit máshogyan csomagolva, máshogyan készítve a boltok polcaira. Na de a Túró Rudi, és a Négercsók is? A toretro blogon olvastunk erről egy leleplező cikket, és mi magunk is kicsit megdöbbentünk.

Ki koppintotta kiről a Négercsókot?

A Négercsók egy nagyon ide illő édesség. Tényleg meri bárki azt mondani, hogy koppintás? Én Abonyiként nagyon jól tudom, hogy ez a különleges édesség a miénk, nem loptuk senkitől! És ez így is van, magát az édesség ötletét, annak elkészítését, és a nevet sem loptuk, de azért van egy kisebb balhé a dologban, ami szerintem olyan mértékű, hogy teljesen nyugodtan szemet lehet felette hunyni! A lényeg annyi, hogy a 80-as években gyártásba került Négercsókot egy Dániából (biztosan sok pénzért, és nehezen) importált gépsoron kezdték meg gyártani, de olyan nagy sikert aratott, amire senki sem számított. Mivel nem számítottak rá, azzal sem számoltak, hogy még egy gép fog kelleni, pedig kellett volna. De mit tesz ilyenkor a leleményes magyar? Hát biztosan nem rendel még egyet! Készít magának! Tehát Abonyban készült egy koppintás gép, amivel megemelkedett a kapacitás, a baj csak az volt…ami szerintem már sokkal nagyobb baj, mint az előző lépés, hogy ezt a másolatot egy másik termelőszövetkezetnek is eladták, akik szintén lemásolták. Emiatt nemsokára a polcokra került egy Négercsók hamisítvány, bizonyos Ökörszem, ami a nevén kívül 100%-ig megegyezett az eredeti édességgel. Szerencsére nem hagyták magukat az abonyiak, pereltek, és nyertek, maradt a ma is veretlen abonyi finomság nekünk a Négercsók!

hirdetes
hirdetes

A Túró Rudi koppintás vagy Hungarikum?

Sokan régóta követelik, hogy vegyék fel a Hungarikumok listájára a Túró Rudit, azonban van ezzel egy kis bökkenő. A listára, csak eredetei magyar dolgok kerülhetnek, a Túró Rudira viszont ez nem igaz. Hogy tessék? A Túró Rudi egy eredeti szovjet finomság koppintásából került a polcokra, ez pedig eredeti nevén a szirok. Egy Szovjetunióba tett látogatás során bukkantak rá a Tejipari Intézet kutatói erre a finomságra, amit utána 14 évig fejlesztettek, tökéletesítettek, hogy a legjobb formában dobhassák piacra, a ma is imádott Túró Rudit. Bár el kell ismerni, hogy az ötletet tényleg loptuk, de 14 évig annyira jót fejlesztettünk, hogy szinte meg sem lehet egy lapon említeni a kettő desszertet, sokan egyenesen a mi változatunkat tartják az eredetinek. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szabadság Szobor

Szabadság Szobor: Főváros egyik jelképe. A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest és... Tovább

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Külföld Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!