hirdetes

A magyar mitológia titokzatos madara: a turul

SZ.F.

A magyar legendák egyik legszebb és legtitokzatosabb szimbóluma a turul. A turul története bőven a magyar történelem előtti időkbe nyúlik vissza. Az ősi magyar hit, és a szent hatalom, és az egyeduralmi önállóság megtestesítője. A magyarok egysége és összetartásának szimbóluma.

A misztikus turul

A legendák szerint a Turul klánt a madártól származtatja, ezzel kihangsúlyozva az Árpád-házként is ismert Turul-dinasztia fejedelmeinek és királyainak isteni eredetét. Ez a titokzatos madár a mai napig közel áll a magyarság szívéhez, habár senki sem biztos benne, hogy pontosan mely állatról is van szó. A turul mitológiai és valós lény is egyben, mindkettőre a Szentlélek szimbólumaiként és őrzőiként tekintettek ősi magyarok.

A Turul.info című weboldal igyekszik minden fellelhető információt összegyűjteni a madárról és a korai magyar történelemről. Egyesek hisznek a legendákban, mások nem. Habár a magyarok betelepülésének körülményei, és az azt követő évszázad eseményei többé-kevésbé ismertek, az egyetemes tudatból valamiért mégis hiányzik ez a történelmi időszak. Ennek a hiányosságnak a pótlásában szeretnénk segíteni a turul legendájának bemutatásával.

Visszatérve tehát a titokzatos mitológiai magyar madárhoz – a Turul-dinasztia születésének körülményeit homály fedi. A legendák, ősi krónikák és a szájhagyományok szerint a dinasztia Nimródtól származik, aki áradat utáni idők első királya volt. Álmos és utódai büszkén vallották, hogy Attila és a Turul-dinasztia leszármazottai. Eredetük mítoszát a krónikák az eljövendő korok számára is megőrizték. Emese álma, vagyis a turul-mítosz az egyik legősibb magyar mítosz, keletkezését pedig 860-870-re becsülik. A Turul-dinasztia (Árpád-ház) történetét néhány évszázaddal később feltétel nélkül hitelesnek tartották, így később a Képes krónikába is bekerült.

hirdetes

Az első írott szöveg keletkezésének időpontja nem tisztázott, de annyi biztos, hogy az Anonymus által megírt szöveg és a Képes krónikában olvasható iromány egy régebbi forráson alapulnak. Érdekes módon valószínűleg minden magyar hallott már valamelyik verzióról, azonban a turul szó egyik történetben sem jelenik meg. Ez azonban csupán az egyik rejtély, ami a legendát övezi.

A mítosz szerint Emese Ögyek (Ügek) felesége, és Álmos vezér (az első magyar uralkodó és a hét magyar vezér egyike) édesanyja volt. A turul egy álmot mutatott Emesének, amelyben méhéből egy forrás fakadt és egy távoli földre folyt tovább. Az álomfejtők szerint ez azt jelentette, hogy hamarosan fiúgyermeknek ad majd életet, aki kivezeti népüket otthonukból, Levédiából, és akinek leszármazottai dicsőséges királyokká válnak majd.

hirdetes

De miféle madár lehetett a turul? A Turul.infon azt olvashatjuk, hogy a történészek még mindig nem értenek egyet ebben a kérdésben. A madár legenda szerinti isteni származása nem zárja ki a lehetőséget, hogy egy valódi madárfajról van szó. Minden történész egyet ért azonban abban, hogy a turul ragadozó madár volt, azonban tényleges fajtája már évszázadok óta vita tárgyát képezi. Az ősök otthonának területén számos ragadozó madár élt, de a számos próbálkozás ellenére sem sikerült pontosítani ezt az elméletet.

Amilyen bizonytalan a valódi turul fajtája, annyira nagy az egyetértés az elnevezés eredetével kapcsolatban a nyelvészek között. A szakértők szerint a „turul” szó a török „togul/tugrul” szavakból származik, ami „vadászsólymot” vagy „a kiváló tulajdonságokkal rendelkező ragadozó madarat” jelent. Nem számít, hogy milyen idők járnak, egy nemzetnek szüksége van a mítoszaira, amikben hihet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín hotelben   Ha rendezvényhelyszín, akkor hotel? Számtalan előnyt... Tovább

Bejgli

Bejgli: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A bejgli magyar nevén mákos vagy diós... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarság
X
Kövess minket facebookon!