notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A turulmadár bemutatása

A magyar mitológia titokzatos madara: a turul

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar legendák egyik legszebb és legtitokzatosabb szimbóluma a turul. A turul története bőven a magyar történelem előtti időkbe nyúlik vissza. Az ősi magyar hit, és a szent hatalom, és az egyeduralmi önállóság megtestesítője. A magyarok egysége és összetartásának szimbóluma.

A misztikus turul

A legendák szerint a Turul klánt a madártól származtatja, ezzel kihangsúlyozva az Árpád-házként is ismert Turul-dinasztia fejedelmeinek és királyainak isteni eredetét. Ez a titokzatos madár a mai napig közel áll a magyarság szívéhez, habár senki sem biztos benne, hogy pontosan mely állatról is van szó. A turul mitológiai és valós lény is egyben, mindkettőre a Szentlélek szimbólumaiként és őrzőiként tekintettek ősi magyarok.

 

A Turul.info című weboldal igyekszik minden fellelhető információt összegyűjteni a madárról és a korai magyar történelemről. Egyesek hisznek a legendákban, mások nem. Habár a magyarok betelepülésének körülményei, és az azt követő évszázad eseményei többé-kevésbé ismertek, az egyetemes tudatból valamiért mégis hiányzik ez a történelmi időszak. Ennek a hiányosságnak a pótlásában szeretnénk segíteni a turul legendájának bemutatásával.

 

Visszatérve tehát a titokzatos mitológiai magyar madárhoz – a Turul-dinasztia születésének körülményeit homály fedi. A legendák, ősi krónikák és a szájhagyományok szerint a dinasztia Nimródtól származik, aki áradat utáni idők első királya volt. Álmos és utódai büszkén vallották, hogy Attila és a Turul-dinasztia leszármazottai. Eredetük mítoszát a krónikák az eljövendő korok számára is megőrizték. Emese álma, vagyis a turul-mítosz az egyik legősibb magyar mítosz, keletkezését pedig 860-870-re becsülik. A Turul-dinasztia (Árpád-ház) történetét néhány évszázaddal később feltétel nélkül hitelesnek tartották, így később a Képes krónikába is bekerült.

hirdetes

 

Az első írott szöveg keletkezésének időpontja nem tisztázott, de annyi biztos, hogy az Anonymus által megírt szöveg és a Képes krónikában olvasható iromány egy régebbi forráson alapulnak. Érdekes módon valószínűleg minden magyar hallott már valamelyik verzióról, azonban a turul szó egyik történetben sem jelenik meg. Ez azonban csupán az egyik rejtély, ami a legendát övezi.

 

A mítosz szerint Emese Ögyek (Ügek) felesége, és Álmos vezér (az első magyar uralkodó és a hét magyar vezér egyike) édesanyja volt. A turul egy álmot mutatott Emesének, amelyben méhéből egy forrás fakadt és egy távoli földre folyt tovább. Az álomfejtők szerint ez azt jelentette, hogy hamarosan fiúgyermeknek ad majd életet, aki kivezeti népüket otthonukból, Levédiából, és akinek leszármazottai dicsőséges királyokká válnak majd.

hirdetes

 

De miféle madár lehetett a turul? A Turul.infon azt olvashatjuk, hogy a történészek még mindig nem értenek egyet ebben a kérdésben. A madár legenda szerinti isteni származása nem zárja ki a lehetőséget, hogy egy valódi madárfajról van szó. Minden történész egyet ért azonban abban, hogy a turul ragadozó madár volt, azonban tényleges fajtája már évszázadok óta vita tárgyát képezi. Az ősök otthonának területén számos ragadozó madár élt, de a számos próbálkozás ellenére sem sikerült pontosítani ezt az elméletet.

 

Amilyen bizonytalan a valódi turul fajtája, annyira nagy az egyetértés az elnevezés eredetével kapcsolatban a nyelvészek között. A szakértők szerint a „turul” szó a török „togul/tugrul” szavakból származik, ami „vadászsólymot” vagy „a kiváló tulajdonságokkal rendelkező ragadozó madarat” jelent. Nem számít, hogy milyen idők járnak, egy nemzetnek szüksége van a mítoszaira, amikben hihet.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
221 063
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 542 447
Közösség
hirdetes

Szótár

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Harry Houduni

Harry Houduni: Harry Houdini Weisz Erik  néven született 1874-ben, Budapesten. A világ egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarság