Tűzijáték betiltása

Az első magyar város, ahol betiltották a tűzijátékot!

Sz.F.

Sokat kellett várni rá, de meg van az első magyar város, ahol betiltották a tűzijátékokat! Nézzük, melyik ez a város, és miért történt a tiltás! 

A magyar településen betitoltták a tűzijátékot

A National Geographic adta hírül, hogy az egyik magyarországi településen betiltották a tűzijátákot, mi pedig ennek nagyon, de nagyon örülünk! A magyar városban petíciót írtak alá és támogatást is szereztek annak érdekében, hogy egyetlen petárda, egyetlen tűzijáték se robbanhasson. A tiltás jelenleg november 1. és február 28. között van érvényben, tehát szilveszterkor sem lesz tűzijáték! 

A tiltást Tatán vezették be, az ok pedig érdekes, egyben elgondolkodtató. Nem emberekről, hanem a Tatán élő madarakról van szó, amelyek minden évben rengeteg látogatót vonzanak. Az önkormányzat az Öreg-tónál telelő vadludak érdekében döntött a tiltásról, aminek a kutya-, illetve macskatartók is nagyon örülnek. Tatára minden évben 40-50 000 vadlúd érkezik, az Öreg-tó pedig nemzetközi jelentőségű vadvíznek minősül.

A ludak azért kedvelik annyira, mert langyos vízű források táplálják Az ornitológusok elmondása szerint ezek a madarak nagyon jól viselik a város mindennapos zajait, viszont a durrogtatásokat, a tűzijátékot nem. Ezek a hangok, és fények megzavarják és elriasztják a békésen éjszakázó vízimadarakat, a néhány perces durrogtatás után hetekig nem látni egyetlen egy madarat sem a környéken, annyira összezevarja őket a hangos zaj. 

Tatán minden évben megrendezik a Vadlúd Sokadalom ünnepét, amelyre a világ szinte minden pontjáról érkeznek látogatók, így a lakosság - miután a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is az ügy mellé állt - úgy döntött, hogy meglesznek a szilveszteri tűzijátékok nélkül, a telelő madarak védelme érdekében. Példamutató, én bízok benne, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a tűzijáték több kárt okoz, mint hasznot…

Egyetértesz a tiltással?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunakanyar

Dunakanyar: Az ország egyik legfőbb nevezetessége a Dunakanyar, mely a Duna Esztergom és... Tovább

Elie Wiesel

Elie Wiesel: a 14 magyar Nobel-díjas tudós egyike.  1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország