hirdetes

Gyerekkorunk egyik legjobb játéka volt – ez az ok, amiért annyira szerettünk ugróiskolázni

VN

Te is imádtad az ugróiskolát? Retro, made in Hungária Facebook oldalunkon tettünk ki egy képet az ugróiskoláról, amire rengetegen írtak, hogy mennyire szerették annak ideén. De vajon mi ennek az oka?

ugróiskola volt egyik legjobb játék

Te is szerettél ugróiskolázni?

Az én baráti körömben annak idején nagyon népszerű volt az ugróiskola. Éppen pár hete láttam egy téren, ahogy színes krétával felfestve áll egy igazán ígéretes darab, kár, hogy azóta elmosta az eső, és senki nem rajzolta újra. Na de majd tavasszal! Ugróiskolázni nagyon nagy élmény., ahogyan a kép alatti kommentekben is olvashatjuk. 

„Kedvenc volt, sokat játszottunk ilyet is”
„Hú a kedvenc játékunk volt alsóba”
„Az unokámat is megtanítottam ugróiskolázni, pedig még három éves sem volt. Nagyon élvezte és jókat kacagtunk közben! ❤️Nem utolsó sorban nekem is jót tett egy kis testmozgás.winkMert! - nem csak a 20 éveseké a világ.....”
„Gyerek koromban sokat játszottam KANKAN-nak hívták felénk”
„Húúú! Mennyit játszottam ugróiskolát! Nálunk nagyon menő volt. Szinte mindenhol összerajzoltunk mindent. Homokban sarokkal, aszfalton krétával, faldarabbal, faággal a kemény földön stb.”
hirdetes
„A jó kis ugróiskola. Bizony sokat játszottuk, még fiúk is! Játékok tömegét tudnám sorolni, amihez szinte semmi eszközre nem volt szükség, mégis roppant jól szórakoztunk gyerekként.”

Miért szerettünk annyira ugróiskolázni?

De vajon miért kapcsolt ki minket annyira a négyzetek közötti ugrabugrálás, miért kapcsolat ki minden gyereket az ugróiskola? Talán azért, mert itt levezethettük a felesleges energiáinkat, talán azért, mert összemérhettük az ügyességünket, talán azért, mert összekovácsolt sokunkat. Ki tudja? Senki már talán, azt azonban szakemberek pontosan tudják, hogy mennyi pozitív hatása van az ugróiskolának a gyerekekre.

Az ugróiskola pozitív hatásai

Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, miért, és hogyan hat pozitívan ránk, illetve a gyerekekre az ugróiskolázás, tudnunk kell, hogy az egész játék még nagyon-nagyon régről az ókori rómaiak idejéből származik. A katonák az ugróiskolák elődjén fejlesztették erőnlétüket, amiket a gyerekek elkezdtek lemásolni – kisebb formában- és játék céljára használni, pontozást kitalálva hozzá. És így lett az ugróiskola szép lassan sok gyerek kedvence, ami nemcsak az erőnlétet fejleszti, hanem a mozgáskoordinációt is, és ezentúl is bír sok-sok pozitív tulajdonsággal. Többek között a játék közben agyalni, taktikázni kell, ami fejleszti a gondolkozást. Az ugrálás, és a szabályok szerinti játék egyidejű gyakorlása fejleszti a szem-kéz koordinációt, a bilaterális koordinációt is. Az ugróiskolázás közben a matematikai ismeretek, és a szociális készségek is fejlősnek. Forrás: mokastanitas.hu.  

hirdetes

Forrás: Kép: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tárogató

Tárogató: hungarikumnak számít. Sokan nem is tudják, de esetében egy fúvós hangszerről... Tovább

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!