hirdetes

Már nem sokáig marad Budapest a fővárosunk

Sz.F.

Hamarosan véget érhet Budapest uralkodása, ugyanis nagyon sokan nem nézik jó szemmel, hogy Budapest Magyarország fővárosa, éppen ezért egy internetes szavazás dönt majd arról, hogy melyik város legyen az új főváros! Részletek a kép alatt!

Más város lesz Budapest helyett a főváros

Budapest, mint főváros

1873-ban Óbudát, Budát és Pestet összevonták egyetlen közigazgatási egységgé, ettől kezdve lett főváros Budapest. Tudni illik azt is, hogy Pest és Buda egyaránt királyi városok voltak, Óbuda pedig mezővárosnak számított hosszú évekig. Budapest előtt Esztergom számított központnak, egészen 1256-ig, amikor is IV. Béla Budára helyezte át a székhelyét. A török hódoltság alatt azonban a Bécshez közeli Pozsony volt a Magyar Királyság fővárosa. Szerencsére Széchenyi István felajánlotta birtokai egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Neki köszönhetjük a fővárost, ugyanis ő álmodta meg az új Budapestet, és a sugaras vasúthálózat tervét is. 

Budapest mai helyzete

Budapest ma igazi európai fővárosnak számít, nagyon sokan szeretik, a külföldiek körében is közkedvelt. Szerencsére számos fejlesztést hagytak jóvá, és Budapest napról napra egyre szebb és élhetőbb város. Magyarország legnagyobb és legnépesebb városává nőtte ki magát, és az Európai Uniót tekintve is a kilencedik legnépesebb város. Mindemellett Pest megye székhelye, turisztikai központ, hihetetlenül csodálatos épületeket csodálhatunk meg nap, mint nap! Azonban közeleg a váltás, a következő oldalon elmondom, hogy miért!

hirdetes

Mi a baj Budapesttel?

Budapest a vidékiek szemében semmi más, csak egy város, nem tekintik fővárosnak. A keleti országrészben sokkal inkább tekintik Debrecent fővárosnak, Pest megye környékén pedig egyre inkább Székesfehérvárt, vagy éppen Esztergomot szeretnék Magyarország fővárosának nevezni. A vidéken élők szerint természetesen az a legnagyobb baj Budapesttel, hogy messze van tőlük és nehéz megközelíteni, viszont nagyon sok ügyet csak itt tudnak elintézni. 

hirdetes

Lehetett hallani olyan dolgokról is, hogy Magyarországnak hamarosan három fővárosa is lesz, Debrecen, Budapest és Székesfehérvár. Azonban sokan ezzel sem értenek egyet, ők azt akarják, hogy Budapest soha többé ne legyen főváros. Szerintük a vidéki városok sokkal csendesebbek, rendezettebbek, szebbek és méltóbbak a főváros névre.

A szavaik meghallgattattak, ugyanis nem sokára egy internetes szavazás dönt majd arról, hogy melyik magyarországi város legyen az új főváros. A döntés megszületett, Magyarországnak egyetlen fővárosa lehet, de az nem Budapest lesz. Kíváncsiak vagyunk a további fejleményekre, ha szeretnél szavazni te is, akkor azt a következő oldalon megteheted! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Parasztbiblia

A Parasztbiblia: A Parasztbiblia az egyik legnagyszerűbb gyűjtemény, amely hűen tükrözi az... Tovább

Lillafüred

Lillafüred Magyarország egyik legszebb része. Lillafüred Miskolc településrésze, de a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek