hirdetes

A Városliget nemsokára egy újabb impozáns épületnek ad majd otthont

ZH

A nemrégiben megnyitott Magyar Zene Háza nem az egyetlen impozáns épület lesz a Városligetben, ami további szórakozási és művelődési lehetőséget biztosíthat számunkra, az év vége egy újabb tervcsomag látott napvilágot, nemsokára egy Új Nemzeti Galéria épülhet majd.

Új Nemzeti Galéria

Új Nemzeti Galéria épül a Városligetben


Röviddel karácsony előtt hoztak ki egy újabb tervcsomagot, ami szerint egy Új Nemzeti Galériát építenének a Városligetbe. A Liget-projekt 2012-ben indult, és ennek köszönhetően már több megvalósult projektet is egyedülállóan magunkénak tudhatunk, mint például a Magyar Zene Házát, illetve az új Néprajzi Múzeum is nemrégiben nyithatta meg kapuit, azonban a tervek között több eddig még megvalósulatlan is lapult. A megfeneklett Biodóm mellett szó volt egy Új Nemzeti Galériáról is, amelynek sorsáról semmit sem lehetett tudni, de csak mostanáig, ugyanis december 20-án a hatósági építési engedélyezési rendszerben elindult egy tervcsomag, ami kimondja, hogy egy új épületben egyesítené a Szépművészeti Múzeum és a Budavári Palotából már régóta költöztetésre ítélt Magyar Nemzeti Galéria modern kori kollekcióját. A tervcsomagban az intézmény tervrajzait is meg lehet tekinteni.

hirdetes


Az épület terveit december 16-án véglegesítették, amelyen három pinceszint található és összesen négyemelettel rendelkezik és 2015-ben már a japán SANAA és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda már elnyerte a megbízást, de a véglegesnek szánt tervdokumentáció csak most készült el. A tervek részben publikusok, részben anonimizáltak. 

Az építkezés, amelyet a Petőfi Csarnok helyére terveznek, még idén elindulhat, amennyiben a Kormányhivatal ebben nem talál kivetnivalót.

Bővül a Városliget: Hamarosan építik az Új Nemzeti Galériát


Már több véglegesítettnek gondolt tervrajz is zöld utat kapott a rendszerben, azonban ezeket mindig módosítani kívánták, így kérdés, hogy a mostani tervbenyújtás tényleg a végleges-e, immár negyedszerre. Néhány új, eddig nem ismert részletet is felfedezhetünk a tervrajzokon, ilyen például a tetőtéri terasszal rendelkező kiegészítő épület, amelyre olyan zöldtetőt terveznek, amire szárazságtűrő, kevés karbantartást igénylő növényeket telepítenek és egy 188 férőhelyes kerékpártárolóval bővítették ki a Zichy Mihály út felőli oldalán. Ez az épület a terepszint 13 438 négyzetmétert, a terepszint felett pedig 11 909 négyzetmétert foglal majd el, a bejárható területei 53 103 négyzetméter, a legmagasabb pontja pedig majdnem 32 méter lesz. A 2017-ben becsült 26 milliárdos költségek 72 milliárdra nőttek, az átadását pedig 2027-2028-ra tervezik.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Eladó lakás Balaton

Eladó lakás Balaton Északi vagy déli part, mindkettő a maga csodáiért fantasztikus. Egy... Tovább

Csokonai Vitéz Mihály

Csokonai Vitéz Mihály: Csokonai Vitéz Mihály költő. Csokonait a magyar irodalom egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld