hirdetes

Új tünetei vannak a COVID-nak!

Bettina

Az már közismert, hogy a koronavírus fertőzés a központi és a perifériás (környéki) idegrendszerre is hatással van. Utóbbi jellegzetes tünete az íz- és szaglásvesztés, azonban egyre többen tapasztalják az érző- és mozgató idegeket érintő panaszokat is. 

új covid 19  tünetei

Perifériás neuropátia is lehet COVID-19 utáni tünet

A koronavírussal foglalkozó egyes tanulmányok már eddig is beszámoltak arról, hogy az esetek 36,4 %-ában idegrendszeri tünetek is társulnak a már ismert panaszok mellé. Ezek közül a fejfájás, szédülés, megváltozott tudat, szaglás- és ízérzés zavar volt a leggyakoribb panasz/tünet. Azonban egyre csak nőnek a tünetek. Néhány olyan esetről is beszámoltak, mikor poszt-vírusos gyulladásos szindróma megnyilvánulásaként szubakut perifériás neuropátia jelentkezett a fertőzötteknél. Egy középkorú amerikai nő is észlelt, ilyen pí tüneteket. Például köhögést, torokfájást, fáradtságot, lázat tapasztalt, majd COVID tesztje pozitív lett.

Két hét elteltével később lábfájdalmat észlelt. Majd érzéskieséseket, alsó végtagi gyengeséget észlelt, amit amolyan „fájdalom krízisként” magyarázott. Elvégezték a kellő vizsgálatokat, majd az eredmények alapján szubakut perifériás neuropátiát diagnosztizáltak nála. Differenciáldiagnózisként akut gyulladásos demyelinizáló polyneuropathia (azaz AIDP vagy Guillain-Barré szindróma) merült fel, de a jellegzetes diagnosztikai kritériumok hiányában és a kórlefolyásban látott eltérés (a kezdetekkor látott legsúlyosabb, majd enyhülő tünetek) miatt ezt elvetették. Immunmoduláló és tüneti kezelés mellett állapota hetekkel később rendeződött. Orvosai tüneteit a COVID-19 utáni neurológiai következményként véleményezték.

hirdetes

Másik esetről is beszámoltak!

Volt egy másik eset, amikor egy súlyos COVID tünetekkel kórházban ápolt, de előtte egészséges férfinél izomfájdalom, és fokozódó kétoldali alsó végtagi gyengeség volt a panasz. A kezdeti vizsgálatok felvetették Guillain-Barré szindróma lehetőségét, de a liquor vizsgálatban és az ENG során nem találták a jellegzetes változásokat. COVID terápiát folytatták, de neurológiai állapota romlott, így 3 alkalommal plazmaferezis (vérplazma-tisztítás) kezelést kellett alkalmazni az esetében, és ennek köszenhetően az áallapota azóta is fokozatosan javuló tendenciát vett fel. 

hirdetes

Mik lehetnek a tüneteie a perifériás neuropátiának?

A perifériás neuropátia nem könnyen diagnosztizálható, tünetei több más betegségre is utalhatnak. A tünetek lehetnek:

  • erős fájdalom a végtagokban,
  • zsibbadás, érzéskiesés,
  • izomgyengeség, részleges bénulás,
  • járás- és egyensúlyproblémák,
  • egyik, vagy akár mindkét karon/lábon, hirtelen jelentkező panaszok, amelyek a hát alsó részére is kiterjedhetnek
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Doroszlói szentkút

Doroszlói szentkút: nemzeti értékünk, szent helynek számít, mely manapság sajnos már... Tovább

Somló

Somló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Somló közülük az egyik. A Balaton-felvidéki... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!