hirdetes

Újabb maghasadás Csernobilban! Megismétlődik a tragédia?

Puskás Rékka

Kiugróan magas sugárzási szintet mértek a csernobili atomerőmű alagsorának egyik megközelíthetetlen szobájában, ezért az ukrán szakemberek már a neutronok számának csökkentésén dolgoznak. Eltelt 35 év – vajon ismét aggódni kell Csernobil miatt?

Újabb maghasadás történt Csernobilban?

Az IFLScience a Science alapján lehozott egy cikket, melyben arról olvasni, hogy az ukrán kutatók az erőmű alagsorában szokatlanul magas sugárzási szintet mértek, ami arra utal, hogy beindult a maghasadás. Azt egyelőre még nem tudják, hogy most mi okozza a folyamatot. Neil Hyatt atomtudós szerint, aki a brit Sheffieldi Egyetem munkatársa, ezt úgy kell elképzelni, mint egy darab parazsat a kerti grillezőn. A ’86-os katasztrófa idején a zónaolvadás során a reaktor magjának jelentős része megolvadt, a mintegy 170 tonna sugárzó urán elárasztotta az alagsort, és végül, az urán lehűlésével megkeményedett.

Az ezt követő években a sugárzás nagyjából stabil szinten maradt, ennek ellenére a szakemberek számítottak arra, hogy az esőzések következtében a neutronszint ismét megnövekedhet, ami a nukleáris reakció jele. Bár kapott egy borítást az érintett terület a katasztrófát követően, az évek alatt ezen is beszivárgott a víz. Ez azért probléma, mert a víz lassítja a neutronokat, és minél lassabban mozognak a neutronok, annál nagyobb az esélye annak is, hogy ütköznek, valamint növeli a hasadás esélyét is az urán atommagjánál.

hirdetes

2016-ban aztán a létesítmény kapott egy új szarkofágot, ami elég hosszú időn át hatékonynak bizonyult – egészen mostanáig, amikor is a 305/2 számú teremben kiugróan magas sugárzási szintet mértek. Ez az a szoba, ahol a legtöbb üzemanyag lerakódott. A szakemberek azt még nem tudják biztosan, hogy mi okozza most a folyamatot, de arra gyanakodnak, hogy a száradás az, ami elősegíti a maghasadást.

hirdetes

Egyik lehetséges megoldásként egy robottal fúrnának lyukat a radioaktív anyagba, hogy azokon keresztül bór rudakat engedjenek bele. Ugyanilyen bór rudakat használtak szabályozórudakként is a reaktorban. Igaz, ez a fordulat okoz némi problémát, és nélkülözhetetlen a folyamatos megfigyelés is, de a megoldás már folyamatban van, így semmi ahhoz hasonló katasztrófára nem kell számítani, mint ami 1986-ban történt.

Ha érdekel, milyen lett a város a katasztrófát (1986) követően, nézd meg alábbi galériánkat Csernobilről!

Szerinted lesz újabb tragédia a maghasadásból?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Alföldi kamillavirágzat

Alföldi kamillavirágzat: Hungarikum. Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először... Tovább

Palatinus

Palatinus: A Margit-sziget oly’ sok mindenről híres, ez az egyik ilyen összetevője. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld