hirdetes

Újabb vasútvonalakon szűnne meg a közlekedés: Ezen a 7 vonalon valószínűleg nem utazunk a jövőben!

ZH

A vasútvonalak fenntartása és üzemeltetése mindig kihívást jelent a közlekedési szolgáltatók és hatóságok számára. Azonban okkal akadhatunk ki a vezetők döntése miatt, ami szerint rengeteg vasútvonal fenntartására nincs elegendő keret.

MÁV

További vasútvonalakat zárnak be

Az augusztus elsejével életbe lépett változások után további hét vonal sorsa is kérdéses. A MÁV-tól származó információk alapján újabb bezárások várhatóak, melyek érintik többek között Szabolcs megyét és a Siófok-Kaposvár vonalat is. A következőkben ismertetjük a még függőben lévő intézkedéseket, de számítsunk rá, hogy több mint valószínű, ezek a vonalak is meg fognak szűnni.


Az üzembiztonság és fenntarthatóság tarthatatlansága miatt zárnak le újabb vasútvonalakat

Az elmúlt időszakban több vasútvonal szűnt meg, és ez a trend sajnos tovább folytatódhat. A döntések hátterében az üzembiztonság, a fenntarthatóság és az utasok igényeinek kielégítése áll.

A regionális vonalhálózat átalakítása része egy szélesebb folyamatnak, melynek célja a minél hatékonyabb és megbízhatóbb közlekedési lehetőségek biztosítása.


Milyen változások várhatóak a vonatközlekedésben augusztustól?

Augusztus elsejétől már 10 hazai vasútvonalon szűnt meg a vonatközlekedés. Azonban az érintett vonalak listája még hosszabb lehet, mivel az iho.hu szakportál információi szerint a MÁV-tól érkezett tájékoztatás szerint még nincs végleges döntés a további bezárásokról.

hirdetes


Hogyan dönt az Építési és Közlekedési Minisztérium?

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felel a vasúti közlekedés irányításáért és tervezéséért. Az elkövetkező időszakban további hét vonal bezárásáról lehet döntés, melyek között olyan fontos vonalak is szerepelhetnek, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta (113-as) vonal vagy a Siófok-Kaposvár vonal.

hirdetes

Változások Szabolcs Megyében és a Balaton környéki vasútvonalakon

Az érintett vonalak között szerepelnek a Szabolcs megyei Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta (113-as) vonal szakaszai is. Mind a nyírbátori, mind a zajtai szakasz számára felmerül a bezárás lehetősége. Emellett a Siófok-Kaposvár vonal is a lehetséges bezárások között van, ami a Balaton környékén élők és az ide látogatók közlekedését is érintené. Valamint egyes dél-alföldi vonalakat is bezárhatnak, például a Kiskunfélegyháza-Lakitelek-Kunszentmárton vonal kiskunfélegyházi oldala.

A vasútvonalak bezárása mindig megosztja a közvéleményt. A hatóságok és szolgáltatók azonban mindig az üzembiztonságot és a fenntarthatóságot tartják szem előtt a döntések meghozatalakor. A közlekedés jövője szempontjából fontos, hogy a vasútvonalak fejlesztése és fenntartása az utasok és a környezet szempontjait is szem előtt tartsa.

Eddig ezeket a vasútvonalakat szüntették meg:

•    38-as: Somogyszob–Nagyatád;
•    47-es: (Dombóvár–)Godisa–Komló;
•    78-as: Balassagyarmat–Ipolytarnóc; 
•    89-es: (Miskolc-Tiszai–) Nyékládháza–Tiszaújváros;
•    98-as: Abaújszántó–Hidasnémeti;
•    103-as: Karcag–Tiszafüred;
•    114-es: (Fehérgyarmat–) Kocsord alsó–Csenger;
•    121-es: Újszeged–Mezőhegyes;
•    125-ös: Mezőhegyes–Battonya;
•    146-os: Lakitelek–Kunszentmárton(–Szentes).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Korunk egyik legnagyobb,... Tovább

Kaposvár

Somogy megye központja, megyei jogú város és egyben egyetemi város és püspöki székhely... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyarország Magyarság Utazás