hirdetes

Újévi hiedelmek és babonák gyűjteménye

cs, ZH

Itt az új év, új lehetőségekkel. Legtöbben az óév elbúcsúztatását követően fogadalmakat teszünk; megfogadjuk, hogy felhagyunk eddigi rossz szokásainkkal, változtatunk hozzáállásunkon, egyszóval új életet kezdünk. Végül ezek a nagy fogadalmak legtöbbször a feledés homályába vesznek, s bár lehet, hogy ideig-óráig képesek vagyunk tartani magunkat elhatározásainkhoz, a legtöbben mégis visszatérünk a régi kerékvágásba. Természetesen mindig vannak kivételek, akik kitartanak döntéseik mellet és a kitűzött cél lebeg a szemük előtt, s ez roppant dicséretes dolog. 
 

Szilveszteri hagyományok

Vannak azonban olyan régi hiedelmek, amelyeket te is kipróbálhatsz újévkor. Ha hiszel bennük, akkor talán neked is segítségedre lesznek a 2024-es évben, ha pedig nem vagy babonás típus, akkor is érdemes kipróbálnod őket, hiszen még ha nem is válnak be, legalább nevetsz rajtuk egy jót. 
 

Mit gondolsz a népi hiedelmekről?

A Szilveszter története

Elöljáróban hadd szóljak néhány szót a szilveszter történetéről, mivel szilveszterkor mindenki lázasan készül az esti bulira, de sokan nem tudják, hogy honnan is ered ez az ünnep. December 31-én a nyugati világ búcsút int az óévnek. Eddig világos, de miért nevezték el így ezt az ünnepet?
I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak meg a keresztény egyház vezetőjének. Az egyházfő 21 évvel később Rómában december 31-én hunyt el. S bár a nyugati kultúrkörökben a szilvesztert sokáig más-más időpontban ünnepelték, azonban XII. Ince pápa 1691-es döntésével január 1-re rögzült.

De nem is szaporítanám tovább a szót. Bemutatom, hogy a népi hagyományok szerint mit kell tenned, ha boldog, gazdag és sikeres szeretnél lenni az új évben.

„Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő.” Hol szilveszterezz tehát?

Sokszor hallhattad már ezt a szólást. Nos, ha hiszel a hiedelmeknek, ha nem, fontos, hogy olyan szilveszteri programot válassz, amelyben örömödet leled. Ha a vad bulikat szereted, válaszd ezt a lehetőséget, ha pedig a visszafogottabb programok híve vagy, akkor egy diszkrétebb otthoni ünneplés vagy egy éttermi vacsora is kiváló választás lehet szeretteid társaságában. Ami fontos, ne legyél egyedül, magányosan ezen a napon, hacsak nem szeretnéd a következő évet is ugyanígy tölteni.
Én például a visszafogottabb programokat részesítem előnyben az „ereszd el a hajamat” programok helyett, így az elmúlt években egy kellemes szilveszteri vacsorával búcsúztattam az óévet. 
Idén egy különleges helyre esett a választásom; a Budai Várban található Pest-Buda Étteremre, ahol különleges és bőséges szilveszteri vacsorával várnak. 
Fenséges magyaros ízek, pazar környezetben, mi kell még?
Ha téged is érdekel ez a lehetőség kattints ide: szilveszteri vacsora Budapesten.

hirdetes

 

Pest-Buda Étterem szilveszter

 

Milyen legyen a szilveszteri menü?


1.    Szilveszterkor egyél disznóhúst!

Ha szerencsés évre vágysz, akkor mindenképpen fogyassz ezen a különleges napon disznóhúst. 
A disznó a népi hagyományok szerint kitúrja a szerencsénket;  sok helyen a malacka farkát is meg kell húzni, hogy az új esztendő bőséges és szerencsés legyen. 


2.    Egyél lencsét, s legyél gazdag!


Újév napján egyél annyi lencsét amennyi csak beléd fér, mert sok pénzt hoz az új évben a konyhára. A hiedelem szerint ugyanis aki lencsét eszik újévkor, annak nem fog kiürülni a pénztárcája. Hát ez pedig valóban nem lenne rossz. :)

További népi hiedelmeket osztok meg veled a következő oldalon.
 

Cikk főképének forrása: https://epeak.in/

Szilveszteri hagyományok

3.    Házasulni vágyók keressék a mandulát a lencsében!

Ha már a lencsénél tartunk, akkor házasulni vágyók figyelem! A népi hiedelem úgy tartja, hogy a lencsébe főzött mandulaszemet megtaláló legény vagy leányzó az elkövetkező évben megházasodik. Erre a témára hamarosan visszatérünk még.
 

4.    Kerüld a baromfi fogyasztást!


„Ne egyél baromfit, mert elkaparja a szerencsédet.” – tartja a népi hagyomány. Nos, a mai világban, amikor egyre népszerűbb az egészséges táplálkozás és a fehér húsfogyasztás, nehéz kivitelezni ezt. Annyit elárulhatok, hogy én már ettem tyúkot és pulykát is szilveszterkor, és egészen szerencsés évem volt… 
 

5.    Ne egyél halat!

Ha már a szerencsétlen évnél tartunk, akkor célszerű a halat is mellőznöd szilveszterkor, hiszen könnyen elúszhat vele a szerencséd. 
 

Ne egyél halat újévkor!

Forrás: Skinny Bitch

hirdetes

6.    Süss a pogácsába érmét!

Készíts egy tepsi pogácsát és az egyikbe tegyél egy érmét! A hagyomány szerint aki az érmét megtalálja, annak szerencséje lesz az újévben. Azért óvatosan, nehogy ráharapj az érmére!
Ami fontos, december 31-e éjfélig el kell fogynia a pogácsának, különben szerencsétlenség vár rátok. 
 

7.    Újévi desszert: Egyél rétest!

Szilveszterkor egyél bőségesen, elsején pedig ha teheted, akkor egyél bőségesen rétest. Legyen jó hosszú, és töltelékben bővelkedő, mert annál nagyobb lesz a boldogság az új esztendőben.

 

A következő oldalon a szerelmi babonákat mutatom be. Tarts velem!
 

Szilveszteri hagyományok

Szeretnéd, ha rád találna a szerelem 2018-ban? Van párod, és szeretnéd, ha elkerülnének benneteket a veszekedéseket? Akkor ezeket kell tenned!

8.    Főzz gombócot, derítsd ki, hogy ki lesz életed párja!


A népi hiedelem szerint a szilveszter éjszaka főzött gombócokból megjósolható, hogy fogják hívni életed szerelmét. Ehhez nem kell mást tenned, csak néhány házilag készített gombóc közepébe belerejteni a különböző férfi vagy női neveket. Amelyik a főzés során elsőként jön fel a víz tetejére, az lesz életed párjának neve. 

Szilveszter éjjel

Forrás: Youtube

9.    Újévkor kerüld a veszekedést!


Újév napján tartózkodj a veszekedésektől, ha boldog és nyugalmas évet szeretnél.

10.    Mézes csók, édes élet


A szerelemesek figyeljenek oda arra, hogy a mézes bödön teli legyen; valamint ha az éjféli csókot mézzel bekent szájjal váltják, akkor hosszú és boldog szerelmre, házasságra számíthatnak.

11.    Újévi jókívánság, amely meghatározza az egész évedet


Aki 2018-ban szeretne férjhez menni, vagy szeretné, ha megtalálná őt az igaz szerelem, az ügyeljen arra, hogy elsőként egy vonzó férfi kívánjon neki boldog újévet. Házasulandó férfiak pedig egy csinos hölgy jókívánságával érhetik el ugyanezt. 

Nők esetében, ha nő kíván először boldog újesztendőt, az szerencsétlenséget hoz; ha idős férfi, akkor ebben az évben sem talál rá a szerelem. Amennyiben nős férfi jókívánságát fogadják először, meg lehet az esélye annak, hogy nős férfi szeretőjévé válnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az országalma

Az országalma: az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Természetesen a magyar... Tovább

Kékes

Kékes: A Kékes Magyarország legmagasabb hegyecsúcsa. Az Északi-középhegységben, a Mátrában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró