hirdetes

Erre figyelj, ha kerted házban laksz! – Akár 300 ezres bírságot is kaphatsz érte!

ZH

Ha kertes házban laksz, bizonyára nálatok sem maradhat el a kertészkedés és a locsolás. Azonban immár több mint húsz településen bevezették a vízkorlátozást, és ha nem figyelsz, akár még egy szép 300 ezer forintos csekket is kaphatsz érte.

vízkorlátozás

Büntetik a locsolókat


Több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozásokat, amely nagyban befolyásolja azokat, akik kertes házban élnek, és életben szeretnék tartani növényeiket ebben a nagy melegben is. De vajon milyen hatással lesz a vízkorlátozás és lehetséges-e, hogy a vízhiány országossá duzzadjon?

Új településekre szabtak ki vízkorlátozást

Újjabb településeken vezettek be olyan vízkorlátozásokat, amely befolyásolja a kertekben való locsolást, az autómosást, valamint a beton és a járda locsolását is. De mi ennek az oka? Főleg az agglomerációs, azaz Budapest-környéki településeken vezették be a víztilalmat, mert ezek a városok már annyira telítődtek lakosokkal, hogy konkrétan több helyen már szabályos letelepedési tilalmat is érvénybe kellett helyezni. Ez a sok lakos azonban egyre több vizet fogyaszt, az ivóvízre pedig rendkívül oda kell figyelnünk, főként a globális felmelegedés okán. 

Mit nem szabad a vízkorlátozás idején?

hirdetes

Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el a teljes vízhiány elkerülésének érdekében, hiszen a reggeli és esti órákban a településeket ellátó ivóvízrendszer maximális kapacitással működött. Természetes mivel mindenki ilyenkor van otthon, ekkor locsol és ekkor tölti fel a medencét is. A fentebb említett települések mellett még további tizenöt Budapest környéki agglomerációs város került korlátozásra; Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm. 

hirdetes

Az érintett településeken a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, tárolókból, hordókból viszont bármikor lehet locsolni, így érdemes ezeket a tilalmi órákon kívül feltölteni!

Miért van szükség víztilalomra?

A kertekre nézve a víztilalom teljesen ésszerűtlen és nagyon rossz hatással lehet a kertekre. Ha a növények nem kapnak ezekben a meleg napokban vizet, akkor konkrétan napok alatt mehet tönkre akár évtizedek kerti munkája is, arról nem is beszélve, hogy sokan azért költöztek az agglomerációba, hogy végre zöld övezet vegye körül őket, ne csak a betondzsungel.
A kert tulajdonosok kénytelenek már inkább olyan növények gondozására, amelyek kevésbé vízigényesek, ültetések előtt mindig tájékozódjunk az éghajlati igényeikről, ha sokáig szeretnénk gyönyörködni bennük.

Az pedig aki nem tartja be a vízkorlátozásokat, komoly bírságokat is kaphat! A vízkorlátozás elrendeléséről minden esetben az adott település vezetése dönt. Ezt vízgazdálkodási takarékosságnak is hívják, és aki mégis megszegné, az a jog szerint "engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat, vagy egyéb vízgazdálkodási előírás megszegése" szabálysértését követi el. A 438/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet melléklete szerint a szabálysértés elkövetői vállalkozás esetén 1 000 000, természetes személyek esetén pedig 300 ezer forintos bírsággal sújthatóak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagysándor József

Nagysándor József: Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. 1803.... Tovább

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: a tanúhegyek Badacsonytól a Somlóig érnek. Történetük 260... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek