hirdetes

Az Utasellátó sokkal több volt, mint néhány resti, automata és büfé kocsi

VN

Aki egy bizonyos számú évet eltöltött már ezen a Földnek nevezett bolygón, ráadásul annak is a Magyarországot érintő féltekén, annak biztosan nem hangzik idegenen az Utasellátó kifejezés. Kinek mi ugrik be? Egy resti? Egy jó kis baráti csevej, vagy épp egy kiadósabb beszélgetés? Valamely nagyszerűre sikerült utazás? Esetleg azok a régi ízek, a Bambi, a szalámis zsemle, vagy éppen a celofánba csomagolt csokoládé? És azt tudtad, hogy a 1986-ban a cég elnyerte az első magyarországi Forma 1-es futam vendéglátásának jogát? Bármilyen emléked is legyen, mély nyomott hagyott az Utasellátó a modern kori történelmünkben!

Utasellátó története

Mi a fene az az Utasellátó?

Nagymamád története tele van ezzel a szófordulattal, te pedig csak pislogsz, hogy tessék? Elmagyarázzuk neked, mi is az az Utasellátó! Nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a nevében is benne van, nincsen túl bonyolítva, mint manapság annyi minden: az utasokat látta el mindenféle jóval. A vonatút előtt te is szívesen bedobsz egy sajtbureszt a közeli mekiben? Nagymamád is ugyanígy volt vele, csak az ő korában még szalámis zsemle volt az igazi sláger, és a narancslevet sem Amerikából szállították, hanem csatos üvegben szervírozták Bambi felirattal. Egészen pontosan az Utasellátó fő feladata az utazóközönség sokoldalú igényeinek kielégítése volt, ezért nemcsak büfé kocsikat, restiket üzemeltetett, az állomásokra automatákat telepített, hanem a szállodaiparból is kivette a részét. A hajóállomásokon, buszpályaudvaron is ők üzemeltettek étkező helyeket. Hivatalosan az Utasellátó Vállalat 1948. november 24-én kezdte meg működését, de már jóval ezelőtt több száz egységet üzemeltetett.

hirdetes

hirdetes

Az Utasellátó sikere

Az Utasellátónak bizony világsikere volt, ugyanis nemcsak a hazai utazó közönség igényeit szolgálták ki, hanem bizony a külföldiekét is. Emiatt pedig elég nagy szerepe van a vállalatnak abban, hogy a magyar gasztronómia elkezdett a határon túl is terjedni. Olyan kirándulóhajókon is üzemelt, mint a Budapest-Bécs vagy éppen a Budapest-Passau vonal. Az Utasellátó készítette nemcsak a Forma-1-en a fogásokat, de Bécsben is több helyen, sőt még a Magyar Parlamentben is gondoskodott az ellátmányról. Az Utasellátó automaták is hatalmas sikert arattak le. Néhány forintért lehetett beszerezni az életmentő kávét, valamint hozzá az előrecsomagolt élelmiszereket. Valahogy úgy, ahogy tesszük ezt ma is a metró lejárókban… A rendszerváltás az Utasellátónak is szomorú végítéletet jelentett.

Forrás: Kép: Fortepan / Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Harry Houduni

Harry Houduni: Harry Houdini Weisz Erik  néven született 1874-ben, Budapesten. A világ egyik... Tovább

Színes Tv

Színes Tv: magyar találmány. A színes televíziót az USA-ban az 1950-es években vezették be.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!