hirdetes

Második világháborúban elsüllyedt vadászgépet találtak a Balaton mélyén

VN

Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból csütörtökön, így egy darabka történelem kelt életre a Balaton partján. Az MTI híroldalon több információt is megosztottak a mentéssel, illetve a vadászgéppel kapcsolatban.

Világháborús vadászgép a Balatonban

Vadászgépet találtak a Balatonban

Nem akármit találtak a Balaton alján. Mi mindig is tudtuk, hogyha kincseket nem is, de remek érdekességeket rejt. Egy a második világháborúban megsérült, és lezuhant vadászgépet, illetve annak roncsait menekítették ki a felszín alól. Nem akármilyen gépről van szó, hanem egy nagyon különlegesről, aminek nemcsak a második világháborúban való részvétel az egyetlen erénye. 

Különleges vadászgép a Balatonban

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a roncs kiemelését követően Balatonakarattyán elmondta, hogy a Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette. A pilóta a haza védelmében halt meg, ez a cselekedet pedig minden időben méltó az emlékezésre. A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte - közölte.

hirdetes
    

hirdetes

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta: 1941 júniusában Magyarország megkapta a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé a Balatonból kiemelt gép elkészítése is. Beregszászi Sándor szakaszvezető, a gép pilótája 1944. július 2-án halt hősi halált az amerikaiakkal vívott harcban - tette hozzá.
   

3 éve találtak rá a balatoni roncsra

Magó Károly elmondta, hogy az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be. A feltárás idén folytatódott. A roncs mintegy öt méter mélyen volt, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban - tette hozzá. Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében. Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy a magyar légierő óriási túlerővel szemben védte a hazát az amerikaiakkal szemben. Jelentős erőforrást jelentett a magyar katonáknak, hogy a hazaszeretet mozgatta őket. Példát vehet minden magyar katona Beregszászi Sándor szakaszvezető helytállásáról, aki rendkívül fiatalon, mindössze 21 esztendősen adta életét a hazájáért - közölte.

Forrás: Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cipők a Duna parton

Cipők a Duna parton:  Csodás emlékmű a Duna pesti szakaszán, melyet évente sok tízezer... Tovább

Panorámás lakás Balatonon

Panorámás lakás Balatonon A magyar tenger partján élni kiváltság. A gyönyörű... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Technológia Történelem Utazás