hirdetes

Lehet, hogy mégsem annyira hatékonyak a vakcinák?- ezt mutatják most a számok

VN

„A vakcina az egyetlen megoldás. A vakcina életeket ment!”- de vajon mennyire hatékonyan? Mennyire hatékonyak a különböző koronavírus elleni vakcinák? Lássuk a szakértői válaszokat és néhány friss számot!

AstraZeneca koronavírus elleni vakcina hatékonysága

A Kínai vakcina hatásossága nagy kérdőjel

A kínai vakcinával oltottak mintegy ötödénél nem alakul ki a megfelelő immunválasz. Ez pedig elég nagy arány ahhoz, hogy aggodalomra adjon okot. Az ezzel a vakcinával oltottak egyáltalán nem érezhetik biztonságban magukat, bár most a járvány csillapodott. Rusvai Miklós virológus elmondta, hogy amennyiben újra fellángol a járvány, készek a Sinopharm vakcinával kezelteknek harmadik oltást biztosítani. A kínai oltóanyag biztonságosságáról és klinikai védelméről még maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tud pontos képet adni.

Az AstraZeneca hatékonysága is egyre nagyobb kérdőjel

Rusvai Miklós víruskutató szerint Sinopharmhoz hasonlóan az AstraZeneca-vakcinával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség. Ez a szám is elég magas ahhoz, hogy aggodalomra adjon okot, hiszen téves biztonságérzetet adhat az oltottak számára, és akár a negyedik hullám hazai berobbanásához is vezethet. Magyarországon az AstraZenecával és a Sinopharmmal oltottak adatai alapján mintegy 300 ezer embert érinthet a probléma, tehát ennyi embernél nem alakulhatott ki immunvédelem két oltás után sem a vakcink nem megfelelő hatékonysága miatt. Véleménye szerint nyugtalanságra ad okot a probléma, és minél hamarabb lépni kellene a harmadik oltás ügyében, amit ráadásul egy másik típusú vakcinával kellene elvégezni.

hirdetes

Gondok vannak a Pfizer hatékonyságával is?

Meredeken emelkedik, már ismét a márciusi szinten van az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben. Hétfőn, a korábbiaknál mintegy 40 százalékkal fertőzőbb, delta vírusváltozat megjelenése nyomán tovább terjedt a járvány, s már 501 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett 72 896 teszttel. Ez 0,7 százalékos pozitivitási arányt jelent, hasonlóan magas adatokat legutóbb március végén mértek az országban. Az egészségügyi minisztérium kutatása szerint csaknem 30 százalékkal csökkent a Pfizer-oltások hatékonysága mind a fertőzések, mind a tünetek kialakulásának megakadályozásában, de a kórházba kerülés és a súlyos megbetegedás ellen továbbra is 93 százalékos hatékonyságot mértek Izraelben. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából eddig 5 663 255, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,9 százalékát jelenti. A pandémia megjelenése óta 843 611 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar találmányok

Magyar találmányok: A magyar találmányok nélkül a világ ma nem tartana ott ahol tart. Ez... Tovább

Iparművészeti Múzeum

Iparművészeti Múzeum: országos múzeum Budapest IX. kerületében, az Üllői út 33-37. szám... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia
X
Kövess minket facebookon!