hirdetes

Egy föld alatti karácsonyi vásárra bukkantunk Valkenburg barlangjaiban

VN

Valkenburg karácsonyi városához hasonló különlegességgel nem minden nap találkozik az ember. A Hollandiai falu egészen felkapott lett mostanában, ami javarészt a barlangrendszerben található karácsonyi vására miatt van, ami egyben Európa egyik első fedett karácsonyi vására is. 

Valkenburg karácsonyi vásár barlangban

Karácsonyi vásár egy barlangban

Te voltál már karácsonyi vásáron egy barlangban? Mi sem, de Valkenburg nagyon felkeltette érdeklődésünket, és azt gondoltuk titeket is érdekelni fog ez a különleges hely. Két barlangrendszer találkozik ebben a kicsi faluban, melynek különlegessége, hogy földalatti tér tele van kézműves árusokkal, ételárusítókkal és rengeteg szezonális dekorációval, amelyek hozzájárulnak Valkenburg karácsonyi városához. A karácsonyi vásár alkalmával az alagutak 2 kilométere megtelik több mint 60 árussal. Rengeteg fotósarok is van, hatalmas fotelekkel, karácsonyi dekorelemekkel, plüssmacikkal.

„Ahol a karácsonyi vásárok igazi élmény, ahol végtelenül sétálhatsz egyedi és gyönyörű téli tájakon, ahol a karácsony minden érzékedet megmozgat, ahol elvarázsolnak a karácsonyi fények és ahol végtelenül szórakozhatsz.” - olvasható a vásár hivatalos oldalán.   

hirdetes

A Valkenburgi karácsonyi vásár története

Nemcsak a Valkenburgi földalatti karácsonyi vásár különleges, hanem a hely története is. A barlang egy labirintus, amelyet évszázados bányászok véstek ki, már a római korban is márgakőbányaként üzemelt a hely. Valkenburg romos vára alatt évszázados folyosók kanyarognak a sárga márgakövön. A karácsonyi vásár, amely minden évben a barlangok között teríti el standjait, még elbűvölőbbé teszi a Bársonybarlang (Fluweelengrot) látogatását. A barlang második világháborúban, a német megszállás idején a barlang a valkenburgiak és az amerikai csapatok búvóhelyeként szolgált. Nyáron kellemes és hűvös, télen pedig csodálatosan meleg, ugyanis egész évben 12-15 fokos a levegő. Itt nem kell a mínusz fokokban fagyoskodva kortyolni a forralt bort, hogy addig is valami melegítsen! És még egy érdekesség: A pletyka szerint a Mikulás valójában Valkenburg aan de Geulból érkezett, ezért aki sokat kavarog a barlangban, az még vele is találkozhat.

hirdetes

A Valkenburgi karácsonyi vásár 2023-ban

2023. november 17-től 2024. január 7-ig van nyitva a barlangi karácsonyi vásár, ami belépő mellett látogatható. A belépő hétköznap 9 Euro, hétvégén pedig 10, gyermekeknek van kedvezmény is. De ha már eljöttünk idáig, akkor érdemes a piciny faluban is szétnézni, mert az is igazi karácsonyi pompában ég ilyenkor, amerre a szem ellát villódzó fények, és karácsonyi gömbök díszítenek mindent. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2018-as választások

2018-as választások A 2018-as magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta... Tovább

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!