hirdetes

Május 10-én nyitnak a középiskolák, az érettségi rend is megváltozik

VN

Pont tegnap írtunk egy hallgatói mozgalomról, akik azt szeretnék elérni, hogy ne nyissanak ki az iskolák április 19-én, többek között tekintettel arra, hogy az érettségi előtt senki sem szeretne karanténba kerülni. Nos most főleg az érettségizőkre vonatkozó szabályzások születtek, amikről maga Orbán Viktor számolt be ma reggel. Lássuk is ezeket!

Középiskola nyitás új dátuma

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek. A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. Azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye, fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között. A döntést azzal indokolta, hogy felesleges 2 hétre összeengedni az érettségiző diákokat, mert utána számukra úgyis indulna az érettségi szünet. A diákok azzal érveltek, hogy ez a két hét jelenléti oktatás már nem sokat tesz hozzá a teljesítményükhöz, viszont sokat kockáztatnak, többek között karanténba is kerülhetnek az érettségi időpontjára. 

hirdetes

Hogy állunk az oltásokkal?

Azt is hozzátette, hogy szerinte április 19-én, az iskolanyitás napján elérhetjük a 3,5 millió beoltottat, utána jöhetnek a következő enyhítések, várhatóan május elején a beoltottak száma eléri a 4 millió főt is. A tervek szerint az azt követő 7-10 napban meglehet az 5 millió, sőt május közepén a 6 millió, május harmadik hetére pedig akár a 7 millió beoltott is. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyitást új szintre lehet emelni, és akár tömegrendezvényeket is lehet szervezni, amit védettségi igazolvánnyal bárki látogathat. Úgy tűnik, hogy májusban már lehet újra koncertre, sportrendezvényre, szállodába menni védettségi igazolvánnyal. A 16-18 év közöttiek oltásáról továbbra sem született döntés, de ezzel egyidőben azt is elmondta a miniszterelnök, hogy a 65 év felettiek 90 százalékát már beoltották. Továbbá azt az ígéretet tette a miniszterelnök, hogy a foci Európa-bajnokság kezdetéig mindenki biztosan megkapja az oltást, aki eddig regisztrált. 

hirdetes

A friss adatok

A kormányzati portálon azt írták: 705 815-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 22 966-ra, a gyógyultaké 420 275-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 262 574-re nőtt. Kórházban 11 363 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1364-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 46 775-en vannak, a mintavételek száma 4 861 310-re nőtt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rozgonyi csata

Rozgonyi csata: időpontja: 1312 június 15.  Az egyik oldalon a Kassa városát támogató... Tovább

Lehel kürtje

Lehel kürtje: a magyar történelem egyik leghíresebb darabja. Lehel kürtje Lélnek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!