hirdetes

Lélegzetelállító kirándulóhely Budapest mellett: Vaskapu-szikla, Pilisszentkereszt

VN

„Bakancslistás hely. Elképesztő és lenyűgöző, nincsenek rá szavak milyen érzés itt lenni. (Nincs jelölve az ide vezető útvonal, nem véletlenül, fokozottan védett hely, de nem lehetetlen rábukkanni.)”- olvasható egy vélemény a Google térképen, ami segítségével egyébként te is könnyedén rábukkanhatsz erre a titokzatos helyre, amitől le fog esni az állad. Tavaszi kirándulóhelyet keresel Budapest mellett? Megtaláltad!

Vaskapu-szikla Pilis

Rejtett kirándulóhely Budapest mellett: Vaskapu-szikla

Magyarország tele van szebbnél szebb helyekkel- ez jusson eszedbe péntek esténként, amikor tanácstalanul azon gondolkozol, hogy mit is kellene csinálni a napsütötte tavaszi szabad napjaidon! Nem kell otthon, a tv előtt töltened az időd, hiszen számtalan mesés kirándulóhely vesz minket körül. Budapest környékén is számtalan csodaszép helyet lehet találni a természet lágy ölén. Ha a zöld látványa, friss levegő, madárcsicsergés mellé egy kis izgalomra is vágytok, akkor a Vaskapu-sziklát nektek találták ki! Tényleg csodaszép hely, úgyhogy a fényképezőgépeteket se hagyjátok otthon, és a legjobb barátaitokat se!

Vaskapu-szikla megközelítése

Nemcsak a Vaskapu-szikla izgalmas és lélegzetelállító, hanem már maga az ide vezető út is az lesz! A legjobb, ha Pilisszántótól Klastrom felé veszitek az irányt, hiszen így a legegyszerűbb, és egyben legizgibb az utazás. Kolostor romok, több száz éves cisztercita templom, meseszép végtelennek tűnő rét, frissítő forrás foglya szegélyezni az utatokat a tavaszi napfénye alatt, majd egyszer csak kilyukadtok a Vaskapu-szurdokvölgyénél, ami már majdnem a végcél! Innen lehet felkapaszkodni egy kissé meredek úton a Vaskapu-sziklához. Ez a sziklaformáció egyszerűen lenyűgöző: 6, illetve 15 méter magas, mondhatni monumentális, hévizes eredetűek, nagyon látványosak, de a kilátás is elég Pazar, belátható nagyon sok minden, Dobogókő, és a Két-bükkfa nyereg is. Az út nem könnyű, és nem is rövid, de a cél minden bizonnyal elfeledteti majd veletek a megtett kilométerek fáradalmait.

hirdetes

hirdetes

Hogyan alakult ki a Vaskapu-szikla?

A természet a legnagyobb varázsló! Olyan mágikus, csodálatos alkotásokra képes, hogy sokszor csak hüledezünk, és a fejünket törjük, hogy ez mégis hogyan lehetséges. A Vaskapu-szikla esetében is felmerülhet ez a kérdés, de szerencsére a válaszra is rábukkantunk. A Pilis jól karsztosodó mészköves vidék, ahol rengeteg barlangra lehet bukkanni, ha nyitott szemmel kirándulgatunk. A víz oldotta ki a mészkövet szénsav tartalmával. persze sok idő kellett ahhoz, hogy ilyen rések, üregek, kapuk jöjjenek létre. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Siroki Vár

Siroki Vár: A siroki vár Sirok fő nevezetességének számít. Az állam tulajdonába került... Tovább

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés: Magyarország legnagyobb vízeséséről van szó személyében, A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Történelem Utazás