hirdetes

Vegán borok nyomában – Mitől vegán egy bor?

ZH

Mikor azt mondja valaki, hogy vegán bor, akkor hajlamosak vagyunk furcsán nézni rá, ugyanis azt feltételezzük, hogy minden bor és annak előállítása is húsmentes kéne legyen, így mint maga a vegán bor nem létezhet. Vagy mégis?

vegán bor

Mitől lesz vegán egy bor?


A legtöbben azt mondanánk, amikor kérdezik, hogy külön vegán bor nem létezik, hiszen miért is lenne egy borban állati eredetű hozzávaló, sőt még az előállításához sem szükséges. Ez azonban pontosabban nem így van, úgyhogy most kíváncsiságból utána jártam, mit is jelent az, hogy vegán bor, és mitől lesz egy bor vegán.

Amikor valaki vegetáriánus lesz, sokszor felmerül a kérdés, hogy a húskészítmények mellett a borról is le kell-e mondania. Nem feltétlen, de a következőre mindenképp oda kell ügyelnie!

Mitől nem vegán a bor alapból?

Ha elgondolkodtunk a vegetáriánus életmódon, akkor jó azzal tisztában lenni, hogy egyes szűrési eljárások a borkészítése során történelmileg elhomályosítottak egyes növényi alapú műveleteket. Tehát ezek után jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mitől vegán egy bor?

hirdetes

A borszakértők egyszerűen tudnak erre választ adni, hiszen alapjaiban véve a legtöbb bor amúgy is vegán, azonban mint mindig most is következik egy de. Vannak olyan kivételek a bortermelésben is, akik szeretnék minél inkább felhívni a veganizmus iránti tudatosságra a figyelmet és a megkülönböztetéssel népszerűsítenék a terméküket és a veganizmust egyaránt. Egy valamiben azonban biztosak lehetünk, a bor akár vegán, akár nem, az egyik legjobb dolog a világon.

Egyes borkészítési eljárások során a borok elveszíthetik a vegán státuszukat, ami szokatlan és furcsa lehet számunkra, főleg mivel egy szőlőital elkészítéséről beszélünk. Ami megszabadítja a borokat a vegánságától, az egy bizonyos finomítási folyamat, amely segít eltávolítani a végtermék zavarosságát. Ebben a derítési folyamatban több állati eredetű művelethez is fordulhatnak, így a növényi alapú vonalak elmosódnak. Használhatnak például csontvelőt a zselatinhot vagy tojásfehérjét az albuminhoz, de van egy olyan finomítószer is, amit szivacsnak neveznek és gyakorlatilag halbélből készül, 1997-ig pedig az EU-ban ökörvérrel is tisztítottak bort.

hirdetes

Természetesen nem csak ilyen tisztító eljárások léteznek, tehát nem arról fogod felismerni a vegán bort, hogy szűretlen, ugyanis a vegán borokat bentonittal tisztítják. Tehát a borok esetében nem valamiféle plusz előny, ha egy bor vegán, hanem csupán arról van szó, hogy a készítése során nem használtak halhólyagot, zselatint, tojásfehérjét vagy más állati eredetű alapanyagot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükki gejzírek

Bükki gejzírek: Három gejzírt különböztetünk meg: Fekete-leni-, Imókő, Vöröskő... Tovább

Kossuth híd

Kossuth híd: Ma már nem létező hídról beszélhetünk esetében, azonban a főváros életében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!