hirdetes

Tényleg egészséges a vegán étrend?

LK

Az utóbbi években egyre több helyen jelenik meg ez a különös kifejezés, amelyet a mai napig némi homály vesz körül. Sokan esküsznek rá, míg mások szerint többet árt, mint amennyit segít.

Most megtudhatod, hogy vajon tényleg egészséges-e a vegán étrend!

A dolgok tisztázása érdekében evessünk egy gyors pillantást arra, hogy mi mindenre van szükség egy kiegyensúlyozott étrendhez:

  • Egy nagy adag friss zöldségre
  • Minimális mennyiségű feldolgozott ételre – ehelyett saját kezűleg elkészített ételek fogyasztása ajánlott
  • Körültekintő, lassú étkezésekre
  • Helyi, organikus ételekre (a kisebb gazdák támogatásával)

Ez persze még mindig nem válaszolja meg a nagy kérdést – mi a helyzet az állati termékekkel? Rövid választ adni erre a kérdésre igen nehézkes lenne, így felsorolunk néhány nyomós indokot arra, hogy miért nem ajánlott vegán diétát követni:

1. Egyetlen kultúra sem tartotta fenn magát kizárólag vegán étrenddel

Dr. Weston Price, egy táplálkozás iránt érdeklődő fogorvos az egész világot körbeutazta, hogy feltárja a boldog, egészséges emberek életmód-titkait. Feljegyzéseit Nutrition and Physical Degeneration (Táplálkozás és fizikai leépülés) című könyvében hozta nyilvánosságra a 30-as években.

Dr. Price rávilágított, hogy Alaszka inuit őslakosaitól kezdve az új-zélandi maori törzsekig az emberek mindenhol alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, azonban minden esetben szigorú étkezési szabályokat is követtek.

Az orvos szerint egyetlen hagyományos kultúra sem támaszkodott vegán étrendre, sőt, néhány népcsoport szinte csak állati eredetű ételeket fogyasztott.

Most megtudhatod, hogy vajon tényleg egészséges-e a vegán étrend!

2. A vegán étrendek nem biztosítanak zsírban oldódó A és D-vitamint

A közhiedelemmel ellentétben a répa nem tartalmaz A-vitamint. A zöldségek karotint, az A-vitamin egyik elővegyületét hordozzák magukban, ezzel szemben azonban az állati táplálékforrások, mint például a máj valódi A-vitamint tartalmaznak.

Sokan azt hiszik, hogy a karotin A-vitaminná alakítható át, azonban ez általában nem túl eredményes folyamat. Az egyik oka ennek az, hogy rengeteg karotinra van szükség egy közepes mennyiségű A-vitamin előállításához, a másik pedig az, hogy ha valakinek gyenge pajzsmirigyműködése vagy emésztése van, vagy étrendje nem tartalmaz elegendő egészséges zsírt, akkor az átalakítás nem is történik meg.

hirdetes

Hasonlóképpen a felhasználható D-vitamin (a természetes D3-vitamin) csak állati eredetű termékekben fordul elő, mint például tőkehalmájban, vagy olyan tejtermékekben, amelyekhez növényevő állatokból kinyert tejet használtak fel. Az, hogy a gombákból is D-vitaminhoz juthatunk, csupán mendemonda, ugyanis a gombák D2-vitamint tartalmaznak, ami nagyon nehezen szívódik fel.

Mind az A, mind pedig a D vitamin elengedhetetlen az immunszabályozáshoz, az emésztéshez, a termékenységhez és a hormonegyensúly fenntartásához.

3. A vegán étrendekben gyakran túl sok a szója

A különböző állati származékok pótlására használt szója népszerű a vegetáriánus és a vegán étrendekben. Ez a növény nagy mennyiségben azonban súlyos hormonproblémákat okozhat a szervezetben.

10 évvel ezelőtt az állati származékokat kizáró étrendek tele voltak szójatejjel, szójasajttal, szójaszalonnával, szójafehérjével, tofuval és hasonló élelmiszerekkel. Azonban mára már egyre többet tudunk a szójafogyasztás által okozott egészségügyi problémákról, ezért sok vegán is csökkentette a bevitelüket.


Ennek ellenére sok helyen a mai napig is azt olvashatjuk, hogy a szója egy egészséges vegán étrend alappillére.

De mik is ezek a negatív egészségügyi hatások? A szója bármilyen formában fogyasztva fitoösztrogéneket juttat a szervezetbe. Ezek aztán az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek, és hormonreakciók egész sorozatát indíthatják be.

Habár a szója hatásaival kapcsolatos kutatások eredményei vita tárgyát képezik (mint az egészséges táplálkozással kapcsolatban szinte minden kérdést is), érdemes inkább a biztonságos adagoknál megmaradni ahelyett, hogy mindent szójával helyettesítenénk.

Most megtudhatod, hogy vajon tényleg egészséges-e a vegán étrend!

A vegán étrendekből hiányzik a K2-vitamin

A K2-vitamin feladata eljuttatni a kalciumot a csontokhoz. Bármilyen sok kalciumot is viszel be a szervezetedbe, ha nem kíséri azt K2-vitamin, akkor nem tesznek majd semmit a csontok erősítése érdekében. Ezért veszélyes a kalciumkiegészítők használata – a többletkalciumot a szervezet képtelen felhasználni, ezért az egyik legrosszabb helyen, az artériákban rakódik le.

hirdetes

A K1-vitaminnal ellentétben a K2-vitamin nem található meg a növényekben (kivéve a cseppet sem étvágygerjesztő nattóban). Más zsírban oldódó vitaminokhoz hasonlóan a K2-vitamin is zsíros forrásokban található meg, ráadásul olyan vegyületek társaságában, amelyek segítenek ezek felszívódásában.

Az etikus mindenevő étrend elősegíti a bolygó egészséges működését

Etikus mindenevőség? Lényegében arról van szó, hogy megújuló, emberséges körülmények között nevelkedett állati termékeket vásárolsz kisebb, helyi termelőktől. Némi kutatással és gondos válogatással ez a megoldás egész gazdaságos is lehet.

A megoldás nem a hús kizárásában van, hanem a rossz minőségű húsok mennyiségének csökkentésében, hogy helyet adjanak a jobb minőségű húsoknak. Ezzel támogathatod a legelőn nevelt állatok tenyésztését az erőszakos, rendszeresített etetés helyett.

A Föld ökoszisztémája egy önszabályozó egyensúlyt igyekszik fenntartani a vadászok és a prédák között. Ez a rendszer mindaddig teljesen jól működött, amíg el nem kezdtük embertelen körülmények között tenyészteni az állatokat, ami kihatott a jólétükre, az emberek egészségére és a bolygó egyensúlyára.

De ahogyan a már-már gyári jellegű állattenyésztés nem megoldás a bolygó problémáira, úgy a veganizmus sem az. A vegán étrendek az átlag diétáknál lényegesen több növényi eredetű élelmiszert követelnek meg, ami a növénytermesztést is kizökkenti az egyensúlyból, ami szintén káros hatással van az ökoszisztémára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csapatépítő tréning

Céges rendezvény, csapatépítő tréning, vacsora? Tökéletes alkalom arra, hogy a kollégák... Tovább

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek
X
Kövess minket facebookon!