hirdetes

Lehet, hogy végleg bezár az ország kedvenc kirándulóhelye, a Rám-szakadék?

ZH

Az utóbbi sziklaomlás következtében veszélyessé vált Rám-szakadék jövője bizonytalan; csak a statikai és geológiai vizsgálatok után derül ki, hogy az ideiglenes vagy végleges-e a lezárás sorsa.

rám-szakadék bezár

Veszélyben Magyarország népszerű turisztikai látványossága


A Rám-szakadéknál bekövetkezett sziklaomlás súlyos veszélybe sodorta Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontját. A szakembereknek még nem sikerült megállapítani, hogy a lezárt szakasz újranyitható lesz-e valaha is, vagy véglegesen bezárva marad-e. A helyzet sokkal komolyabb, mint korábban gondolták, és csak a statikai és geológiai vizsgálatok eredményeinek fényében lehet majd dönteni arról, hogy biztonságos-e a terület látogatása.

A turisták számának növekedése és annak hatása miatt jutottunk ide?


Az évi több mint százezres látogatottság a Rám-szakadéknál jelentős terhelést jelent a környezetre. A nagy létszámú turisták által okozott nyomás, valamint az időjárás változásai, mint például az aszályos időszakok és a heves esőzések, súlyosan károsítják a környezetet. 

A kőfalakban keletkező repedések és a sziklák leszakadása a klímaváltozás és a nagyobb mennyiségű csapadék következménye. Ezek a körülmények veszélyessé teszik a területet, és komoly biztonsági kockázatot jelentenek a látogatók számára.

hirdetes

Kihívások a terület biztonságának fenntartásában


Bár az előző sziklaomlások után a területet újra megnyitották, az utóbbi eset komolyabb figyelmeztetés arra, hogy a szakembereknek alaposabban meg kell vizsgálniuk a területet. 

Még nem tudják mikor lesz újra biztonságos

Az újabb sziklaomlás miatt nem tudjuk, mikor derül ki, hogy a Rám-szakadék biztonságos-e vagy sem. Ez már nem az első eset: 2019-ben is volt hasonló kisebb sziklaomlás, amely után a vizsgálatok azt mutatták, hogy az útvonal biztonságos újra megnyitásra.


A jövőbeli döntések csak a vulkanikus alapzatra és a sziklafalak állapotára vonatkozó részletes vizsgálatok eredményeit követően hozhatók meg. Addig is a terület látogatása rendkívüli kockázatot jelent, és csak saját felelősségre ajánlott. A Pilisi Parkerdő folyamatosan felhívja a túrázók figyelmét, hogy az erdőkben és hegyekben mindenki legyen óvatos, és kövesse a biztonsági előírásokat.

hirdetes

Csak saját felelősségre látogathatjuk!

A Pilis gyöngyszeme, a Rám-szakadék, csak saját felelősségre látogatható. A természeti környezet adottságai miatt az egyik legnehezebben járható turistaútvonal Magyarországon, és a rendszeresen előforduló kőgurulások vagy sziklaomlások csak tovább növelik annak veszélyességét. A Pilisi Parkerdő folyamatosan hangsúlyozza, hogy az erdőt, ideértve a Rám-szakadékot is, mindenki csak saját felelősségre látogathatja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar bivaly

Magyar bivaly: Nemes magyar fajta, mely száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk... Tovább

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű, Monoszló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Hegyestű közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!