hirdetes

Végre nyithatnak a teraszok, de ki fog dolgozni?

Bettina

A hét közepén eléri a 3,5 milliót az első dózissal beoltottak száma Magyarországon, hamarosan kinyitnak a teraszok!

nyithatnak a teraszok

A tervek szerint e hét közepén eléri a 3,5 milliót a beoltott emberek száma, ami egy új mérföldkő, főleg ha a vendéglátást nézzük Magyarországon. Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint csak ezt követően nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Bértámogatás májusban is elérhető marad, tette hozzá a kormányfő. 

Az újranyitás kihívást jelent az iparágnak?

A megfelelő számú munkaerő biztosítása az egyik sarokpont ebben a témában. Az biztos, hogy nagyon magas béremelésekre lesz szükség a visszacsábításhoz, mivel az építőipar nagy konkurens ezen a piacon, és a bezárást követően az építőipar teljesen felszívta a vendéglátásban munka nélkül maradókat.  Azt mindenki belátja, hogy a nehézségeket megélve az elmúlt időszak miatt nem sorolhatjuk a legnépszerűbb karrierutak közé a vendéglátást. 

hirdetes

Hasonlóan kérdéses lesz az árumennyiség biztosítása is, mivel idő kell ahhoz, hogy a romlandó alapanyagokat leltározzák és pótolják. Ezeknek a készleteknek a feltöltése jelentős logisztikai feladatot fog igénybe venni minden vendéglátó egység számára. 

Technikailag és mentálisan is lelassult a szektor. Pótolni kell az árut, újra fel kell venni az embereket, és fel is kell pörgetni őket, hogy visszaálljanak a munka ritmusába. – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke

Vannak helyek akiknek könnyebb az újranyitás, mivel sikerült megtartani a munkavállalókat, vagy legalább elviteles és házhoz szállítással tudtak nyitva lenni és üzemeltek.

Be kellene oltani a dolgozókat?

Az oltás jelenleg senkinek nem kötelező, de az MVI elnöke arról nyilatkozott, hogy azt gondolja, hogy a felelőssségteljes munkaadók gondoskodnak arról, hogy az alkalmazottaik oltottak legyenek, ha kérik a vakcinát. 

hirdetes

Aár egy koronavírusos munkatárs is karanténba kényszerítheti a kollégáit, ami akár az étterem ideiglenes, kényszerű bezárásához is vezethet. Ez gazdaságilag  nagyon kockázatos, ráadásul később a vendégek is sokkal bizalmatlanabbak lesznek a vendéglátóval kapcsolatban. 

Az ha egy vendéglátó olyan alkalmazottakkal dolgozik, akik oltva vannak egy jó fajta reklám is, mivel jelenleg minden ember sokkal szívesebben veszi magát körbe olyan személyekkel, akik már legalább az első dózis oltáson átestek, nincs ez másképp a szolgáltatások igénybevételével sem. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Ételek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás