hirdetes

Példátlan fejlődésen ment át a Velencei-tó térsége az elmúlt időszakban

VN

A Velencei-tó térsége példátlan fejlődésen ment át az elmúlt időszakban - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón pénteken, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Velencei-tó fejlődése

Több területen is fejlődött a Velencei-tó

Gulyás Gergely úgy vélte, az elmúlt években a tó környékén "hihetetlen" fejlesztéseket végeztek a kulturális élet, valamint a vendéglátás és a gasztronómia területén, továbbá a természeti kincsek kiaknázásában. A miniszter szerint a megvalósult korábbi fejlesztések "termőre fognak fordulni" az idei évben, és általuk a Velencei-tó elfoglalhatja azt a helyet a turizmusban, ami adottságai alapján megilleti.
   

Kiosztották a Velencei-tóért díjat is

Gulyás Gergely az évadnyitón átadta a Velencei-tóért díjat, amelyet idén Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író kapott, akinél a "Velencei-tó egyedülálló madárvilágát senki nem ismeri jobban". A kitüntetettről elmondta: számtalan könyvben és tévéműsorban mutatta meg a madárvilágot, elérte, hogy az emberek értsék és értékeljék a természet szépségét.
   

A sportolássi lehetőségeket is bővítik a Velencei-tónál

A díjátadást megelőző előadásában Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány által megalkotott Aktív Magyarország program elindulása óta megkétszereződött az igazolt sportolók száma, de a szabadidős létesítmények, az uszodák és a sportlétesítmények száma is jelentősen megnőtt. Jelezte, hogy a következő uniós ciklusban 63 milliárd forint lesz aktív turisztikai fejlesztésekre, a forrásból a tervek szerint minden nagyvárosban épül például műanyag sípálya, míg a Humánfejlesztési operatív programban is lesz hatmilliárd forint a lakosság aktív életmódra ösztönzésére.

hirdetes
   

 

Révész Máriusz elmondta, hogy a kerékpáros turizmus tervezésére négymilliárd forintot költenek, ebből 1000-1200 kilométert lehet megtervezni, s a következő években 1500 kilométernyi bicikliutat építenek, amihez további 4500 kilométer hozzájön a kisforgalmú közutakon, az erdészeti utakon és a gátakon kialakítandó útvonalakkal.
   

A kulturlis értékek védelme is fontos a Velencei-tónál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos átgondolt és tudatos térségfejlesztési munkáról beszélt a Velencei-tó térségében, ami a turizmus élénkítésében, az örökségvédelemben és a művészet területén is megmutatkozik. Fontosnak nevezte a programkínálat bővítését, a gyerekeket, iskolásokat megcélzó fejlesztéseket, mert a térség jelenleg nem az osztálykirándulások fő helyszíne.

hirdetes
   

A természeti értékek is fontos a Velencei-tónál

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a mostanában megvalósult fejlesztések közül elsők között említette a tó partfal-rekonstrukcióját, amely évtizedes gondokat orvosol. Jelezte ugyanakkor, hogy a Velencei-tó vízutánpótlása problémás, tavaly több mint 300 napig alacsonyabb volt a vízszint, mint a minimális, ezért előterjesztést készítenek ennek kezelésére. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke közölte, hogy a megyében turisztikai szempontból a kerékpárutak építését kiemelten kezelik, így a korábban a Velencei-tó körül megépült út mellett az elmúlt időszakban Bicske és Mór térségében is jelentős beruházások zajlottak. Távlati cél a Velencei-tó összekötése Mór, Székesfehérvár, Bicske és Etyek térségével, de a Budapest-Balaton kerékpárút-hálózat is a megyén keresztül fut majd - fűzte hozzá.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Etyek–Budai borvidék

Etyek–Budai borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. Az Etyek–Budai borvidék... Tovább

Május

Május: az év ötödik hónapja, a szerelem időszaka. A tél elmúltával és a jó idő... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Programajánló Utazás
X
Kövess minket facebookon!