hirdetes

Idén versekben is úszhatunk a Balatonnál: verseket szavalnak a Balatoni vasútállomások

VN

A Balatonra utazni mindig nagy élmény, legyen az ember bármennyi idős, de most még inkább emlékezetesebbé teszik a Balatoni vakációt, méghozzá azzal, hogy verseket hallhatunk egyes Balatoni állomásokon.  A MÁV ugyanis június 4-étől szeptember 6-áig Vers a peronon címmel programot hirdetett, aminek keretén belül magyar klasszikusok és kortársak verseit színészek mondják majd el nekünk.

Versekben úszik a Balaton: verseket szavalnak a Balatoni vasútállomások

13 balatoni állomás vesz részt az akcióban

Idén nyáron 13 balatoni állomás is részt vesz ebben a kulturális projektben, vagyis 13 balatoni állomás peronjain is hallhatjuk majd színészek tolmácsolásában kedvenc verseinket, többek között Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Révfülöpön, Siófokon és Zamárdiban. Az esemény egy kissé szomorú hangulaton napon indul el, a nemzeti összetartozás napján, a békediktátum 100. évfordulója alkalmából, méghozzá Juhász Gyula Trianon című versével.

Nemcsak a Balatonban, hanem versekben is úszhatunk

Nem túlzás azt állítani, hogy idén nyáron versben úszik a Balaton, hiszen nemcsak a peronokon hallhatunk majd verseket, hanem több strandon is: a 95 nyári napon összesen 38 verset hallgathatnak meg az érdeklődők a balatonalmádi, a balatonfűzfői és az alsóörsi strandokon is. Olyan nagy nevű irodalmárok, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, Csukás István, Kosztolányi Dezső és Reményik Sándor verseit hallhatjuk majd, nem kisebb személyek tolmácsolásában, mint Für Anikó, Tóth Ildikó, Csuja Imre vagy éppen Gáspár Sándor, de emellett a fiatalabb színészgeneráció is képviselteti magát, mint például Halas Adelaida, Holecskó Orsolya, és Nagy Péter színművészek. Továbbá Varró Dani, Kemény István, Szabó T. Anna, Géczi János és Szálinger Balázs saját műveiket adják elő. De közreműködik a balatoni verselésben a Heaven Street Seven és a Budapest Bár zenésze, Szűcs Krisztián, valamint Likó Marcell a Vad Fruttikból is, de a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Pitti Katalin is hallható lesz.

hirdetes

A magyar irodalom legnagyobbjai is rajongtak a Balatonért

Szerintem senki sem lepődik meg rajta, hogy irodalmunk legnagyobbjai is rajongtak a magyar tengerért, olyannyira, hogy egyik irodalmárunk nevezte el magyar tengernek a Balatont. Sőt az irodalmunk egyik leghíresebb regénye is a Balaton partján íródott meg. De még egyéb érdekes történetek is fűzik költőket és írókat a Balaton partjához, ha érdekelnek a részletek, akkor az alábbi cikket nagyon ajánljuk, amiben kiderül melyik regényről van szó, és az is, ki a magyar tenger név kitalálója: Így szerették ők a Balatont: írók, költők és a Balatonhoz kötődő viszonyuk!

hirdetes

Végezetül pedig egy idézettel zárnám (még több Balatonos idézet ITT)

“A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.” Eötvös Károly
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc: Zenthe Ferenc Rameshofer Ferenc néven született. A Nemzet Színésze címmel... Tovább

Terror Háza

Terror Háza: Budapest egyik legmegindítóbb múzeuma, melyet évente több százezer magyar és... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!