hirdetes

Barangold be a Vértes és a Gerecse egyedülálló vidékeit + tippek aktív kikapcsolódásra a környéken

ZH

Ha úgy érzed, hogy eltávolodnál a város zajától és valami természetközeli élményre vágysz, akkor a Vértes és a Gerecse vadregényes erdői csupán csak egy órányi utazásra található a fővárostól.

gerecse látnivalói

Aktív kikapcsolódás a Gerecsében és a Vértesben


Bármerre is indulj el ezen a tájon, a Vértes és a Gerecse megannyi csodával vár! Így ha már eleged van a város zajából és egy kis kikapcsolódásra vágysz, irány a vadregényes Észak-Nyugat Magyarországi tájegység! A túrázás mellett csodás városokat is felfedezhetünk, például Tatabányát, amit még madártávlatból is megcsodálhatsz a Turulmadár szárnyának árnyékából. Ha egy kis hűsölésre vágysz, akkor az Agostyáni Arborétumba látogass el, ahol akár még egy éjszakát is eltölthetsz a kulcsosházban, és ne felejtsük el a rengeteg csodás várat, amelyek történelmi utazásra kísérnek.

Top5 hely a Vértesben és a Gerecsében

1.    Balás Jenő Bauxitbányászati múzeum és földtani park – Gánt

Gánt mellett, a Bagoly-hegy lábánál, olyan a vidék, mintha a Marson járnál. A hullámzó vörös lankák látványa egyedülálló vizuális élmény. Egy 13 állomásból álló tanösvény vár a Földtani Parkban, ami remek móka kicsiknek és nagyoknak is.

2.    Tatai fényes tanösvény


A karsztforrások egyedülálló mikroklímája változatos növény- és állatvilágnak ad otthont az országban egyedülálló módon. A láperdőben, fapallókon kanyarog 1,5 kilométeres ökoturisztikai útvonal az összeköttetésben álló tavak felett.

hirdetes

3.    Szelim-Barlang Tatabánya

A Gerecse legismertebb barlangja a tatabányai Szelim-lyuk, melynek 18 méteres nyitott csarnokából lenyűgöző panoráma nyílik a városra. A hatalmas forrásbarlangban ősember is lakott, amit a víz vájt ki a mészkőből. A hatalmas Turul-madár szobrától kiváló családi program a barlang meglátogatása, majd a Ranzinger-Vince kilátó is.


4.    Csókakő Vára

A 479 méter magasan fekvő Csókakő-hegy oldalában álló impozáns, gótikus vár már messziről szembetűnik. A Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepelt a vár, amely később fontos ellenőrzési hadiállomásként szolgált. Felépítése meglehetősen egyedi, meghódítása pedig igazi kaland, hiszen a várhegyre csak nyugati irányból lehetséges feljutni, ugyanis a többi irányból meredek szakadék tátong a vár körül. A vár legfelső fokát elérve pedig lenyűgöző panoráma tárul a szemek elé.


5.    Apátsági romok Vértesszentkereszten

A Csák nemzetség által a Szent Kereszt tiszteletére emelt középkori bencés apátság titokzatos romjait a Vértes sűrű erősége rejti. Az erdőben megbújó szakrális téren csupán néhány, 8-10 méteres falmaradványok, széles falpillérek, és a kapuboltozat-töredéke maradt az eredi helyén, mégis ez az ország egyik legszebb, misztikus hangulatú műemlékmaradványa.

hirdetes


A Vértesi Tájvédelmi Körzet csodálatos látnivalói

A Vértes kicsit kakukktojás a hegységek sorában, hiszen „nyújtózik” ugyan az 500 méteres magasság felé, ám azt a legmagasabb pontjain sem éri el. A hegység nevet éles letöréseivel, és a lábánál elterülő síkságból magasztosan kiemelkedő sasbérceivel kiérdemelte. 

Gerecse Tájvédelmi Körzet látnivalói

A fővárostól alig 40 kilométerre fekszik a Dunántúli-középhegység mészkőhegységeinek egyike, a sokak számára szinte ismeretlen Gerecse, melynek középső és nyugati része a Gerecse Tájvédelmi Körzet védett természeti területe. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Aranycsapat

Aranycsapat: a magyar labdarúgás elsőszámú csapatának szokás nevezni az Aranycsapatot,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás