hirdetes

A Balatonra mennél nyáron? Több okból is veszélyben van az idei szezon kezdete

VN

Nekünk a Balaton a Riviéra…- feltehetőleg mindenki énekelve olvasta ezt a mondatat, valamennyien még talál folytatták is a dudorászást. Évente nagyon sok magyar, és külföldi teszi le a voksát a magyar tengernek is nevezett hullámzó tavunk strandjai, lángosozó bódéjai mellett, és veszi irányba a Balaton partját a nyári vakáció idejében. Azonban idén több szempontból is elmaradhat a megszokott szezon. Nemcsak az árak szálltak el, hanem a kevés csapadék miatt a vízállás is aggasztóan alacsony. tehát ez vár a Balatonnál: magas árak, alacsony vízszint…

Veszélyben a 2022-es balatoni szezon

Drága lesz a 2022-es balatoni szezon

A Balaton sosem volt olcsó, de ez nem is elvárható. Sokan fogják a fejüket, hogy mennyibe kerül egy palacsinta vagy lángos, amit otthon tized áron el lehet készíteni. Azonban ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a vendéglátóegységnek nem csak a lisztet kell megfizetnie, hanem más a fenntartáshoz szükséges költségeket is, amik viszont igen magasak. Ebben az évben minden drágult, a boltba bemenve is szemmel látható ez a változás, ami a balatoni árakon is mély nyomot fog hagyni. A tavalyi árakat el kell felejteni, 1500 Ft-ért sehol sem fognak menüt adni! Az alapanyagárak drasztikus emelkedése meg fog látszani az étlapokon, és itallapokon a Balaton minden régiójában. A munkaerőhiány sem nekünk kedvező irányba tereli az árakat.

„Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekében. A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – mondta Makkos Péter, aki egyben a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke is.
hirdetes

Vízhiány fenyegeti a Balatont

Nemcsak az árak emelkedése veszélyezteti az idei balatoni strandszezont, hanem a nem túl optimális időjárási körülmények is. És most nem arról van szó, hogy nekünk, magyar embereknek semmi sem jó, hanem tényleg van egy kis baj. A Balaton vízszintje jelenleg 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, a csapadékos április is csak 2 centiméterrel tudta megemelni a még így is nagyon alacsony vízszintet, így most 103 cm körül mozog az érték. Ha a Balaton tavasszal nem éri el a vízszint maximumot, nem lesz a nyári szezon végéig elegendő a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz. De nemcsak magunkra kell gondolni, hanem az állat-és növényvilágra is. Nekik sem kedvez ez a vízállás, ugyanis így a víznyomás is csökken, ami ahhoz vezet, hogy felmelegszik az iszap, ez pedig egyen út a halak elpusztulásához. Egyes szakemberek szerint azonban a következő hetek kedvezőek lesznek a vízszint állása szempontjából, amik megoldhatják az idei szezon problémáit, de hosszú távon drasztikusabb lépéseket kell tenni az elmocsarasodás elkerülése érdekében! 

hirdetes

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb balatoni hírekről, szeretnéd megismerni az eldugott balatoni helyeket is, akkor csatlakozz Facebook csoportunkba: Szeretlek Balaton Facebook csoport! Addig pedig nézd meg néhány képet a mesés Tagore-sétányról!  


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

A tárogató

Tárogató: hungarikumnak számít. Sokan nem is tudják, de esetében egy fúvós hangszerről... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!