hirdetes

A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját

A nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2023-as jelentése szerint a kozmetikumok voltak a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentő terméktípusok - közölte az Európai Bizottság csütörtökön. Az MTI közleményében nagyon sok izgalmas, de ugyanakkor elrettentő információra bukkantunk.

veszélyes anyagot tartalmazó kozmetikumok

Tiltott vegyi anyagokat tartalmazott egy testápoló    

A közlemény szerint a rendszerben részt vevő 30 ország - az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia - hatóságai 3412 riasztást és 4287 nyomon követési intézkedést jelentettek be. A piacfelügyeleti hatóságok minden tagállamban rendszeresen nyomon követték a riasztásokat, és további információkat cseréltek. Erre példaként említik, hogy a litván hatóságok azonosítottak egy testápolót, amely tiltott vegyi anyagokat tartalmazott, a bejelentés alapján léptek fel a lengyel és a szlovén hatóságok is a termék ellen, a fogyasztók védelmében.

Csak a kozmetikumok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat?    

Tavaly a négy leggyakrabban azonosított kockázat káros vegyi anyagok jelenléte, termékek okozta sérülések, fulladás és a környezetre káros anyagok jelenléte volt. A kockázatot jelentő termékkategóriák élén a kozmetikumokat sorban a játékok, a gépjárművek, az elektromos készülékek és a ruházati cikkek követték.

hirdetes

Milyen problémát okozhatnak a veszélyes anyagok a kozmetikumokban?    

A kozmetikumoknál azonosított leggyakoribb a probléma volt, hogy BMHC-t, egy tiltott szintetikus illatanyagot tartalmaztak, amely negatív hatással van a termékenységre, bőrirritációt okozhat. Az emberi egészségre és a környezetre egyaránt kockázatot jelentő anyagokat találtak elektromos készülékekben is. A túlzott nikotintartalmú elektromos cigarettákhoz használatos folyadékok és a ftalátokat tartalmazó játékok szintén jelentős tételt képviseltek a riasztások között.

Milyen védjegyeket érdemes keresni a kozmetikumokon, hogy az esetleges veszélyeket elkerüljük?

hirdetes
  • Cruelty-Free (Állatokon Nem Tesztelt): Ha fontos számodra az állatok jogainak tiszteletben tartása, keresd a "Cruelty-Free" logót, amely azt jelzi, hogy a termék nem tesztelték állatokon.
  • Vegan (Vegán): Ha vegán termékeket keresel, nézd meg a "Vegan" logót, amely azt jelzi, hogy a kozmetikumok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.
  • Organic (Bio): Az "Organic" vagy "Bio" logó azt jelzi, hogy a termék organikus összetevőket tartalmaz, amelyek környezetbarát módon termesztettek.
  • Dermatologically Tested (Bőrgyógyászatilag Tesztelt): Ha érzékeny bőrű vagy, keresd a "Dermatologically Tested" logót, amely azt jelzi, hogy a terméket bőrgyógyászati tesztek alapján vizsgálták és biztonságosnak találták.
  • Hypoallergenic (Hipoallergén): Ha allergiás reakciókra hajlamos vagy, keresd a "Hypoallergenic" logót, amely azt jelzi, hogy a termék alacsony allergén összetevőket tartalmaz.
  • Fair Trade (Igazságos Kereskedelem): Ha fontos számodra az igazságos kereskedelem támogatása, keresd a "Fair Trade" logót, amely azt jelzi, hogy a termék előállítása során tisztességes munkakörülményeket biztosítottak a termelőknek.
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Szent Korona

Szent Korona: A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Külföld