hirdetes

10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

SZ.F.

A „királynék városaként” is ismert Veszprém Magyarország egyik rejtett kincse. A kanyargó utcák, meredek emelkedők és romantikus sarkok mind egy elvarázsolt város hangulatát árasztják magukból. A közelben található magyar tenger és a Bakony két további indok, amiért érdemes Veszprémet is megejteni a balatoni körutazásod egyik fő célpontjaként. Nehéz csak tíz dolgot kiemelni a számos érdekesség közül, de megpróbáltunk mindenből meríteni egy kicsit!

10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

Röviden Veszprémről

A mai Újtelep nevű városrész nyugati részén már az i. e. 5. évezredben nagy kiterjedésű neolitikus település állt. Bár a rómaiak valószínűleg nem telepedtek le a város területén, annak határában, Gyulafirátótnál villát, Balácán pedig Caesariana néven villagazdaságot hoztak létre.

Veszprém vára az esztergomi és székesfehérvári várakkal együtt egyike volt legkorábbi várainknak, Géza korában már biztosan létezett, de egyes feltevések szerint már a honfoglalás előtt is állt. Bár a hagyomány szerint Veszprém öt dombra épült, valószínűbb, hogy a völgyekben való megtelepedés időben megelőzte a dombok beépülését. A vár és a középkor elején még önálló vár körüli falvak („szegek”) az évszázadok során egyetlen településsé olvadtak össze.

A város neve a szláv bezprem szóból ered, ami köznévként nyelvészek szerint „egyenetlent”, „dimbes-dombost” jelentett, utalva Veszprém természeti adottságaira. Az is lehet azonban, hogy a város neve személynévi eredetű. Ebben az esetben szinte bizonyosan I. István unokaöccséről (Géza lányának gyermekéről), Bezprym lengyel fejedelemről kapta a nevét. Bezprym - miután apja, Boleszláv lengyel király, anyjával együtt elüldözte - Magyarországon telepedett le, ahol több megyére kiterjedő hercegi uradalommal rendelkezhetett, és ennek része lehetett a korabeli veszprémi várispánság is. A kor szokása szerint így a város első ispánjáról, azaz róla kaphatta nevét.

10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

1. Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A híres magyar utazóról és zoológusról elnevezett állatparkban rendkívül gazdag élővilágban gyönyörködhetnek a látogatók. Az európai állatokon kívül számos egzotikusnak számító faj is megtalálható itt, mint például orrszarvúak, csimpánzok és zsiráfok is. A madarak és hüllők rajongóinak sem kell félniük az unalomtól!

2. Kézilabda

Veszprém kézilabdacsapata Magyarország egyik büszkesége, ugyanis Európa szinten elismert sportolók erősítik. A sportok kedvelői tehát már csak azért is látogassanak el ide, hogy elcsíphessenek egy-egy színvonalas mérkőzést.

hirdetes

3. Veszprém vára és várnegyede

Veszprém vára a város szinte minden pontjából látható, ugyanis az annak közepén található domb tetején helyezkedik el. A vár valójában egy több részből álló várnegyedben van, a hozzá tartozó középkori épületekkel, szökőkúttal, templomokkal és látványos házakkal, hogy csak néhányat említsünk a hangulatos látnivalók közül. A várból nyíló kilátást pedig egyszerűen nem szabad kihagyni! Ha elfáradsz a felfedezés közben, vagy megéheznél, akkor térj be valamelyik közeli étterembe.

4. Éttermek és parkok

Rengeteg színvonalas étterem található a városban szétszórva. Akár fine diningra vágysz, akár hagyományos magyar ételeket szeretnél fogyasztani, vagy csak valami gyors harapnivalót keresel, Veszprémben mindent megtalálsz. A városban megtett séták külön élményeknek számítanak a pihenésre lehetőséget nyújtó parkoknak köszönhetően. Nem csoda, hogy a futók gyakran fordulnak meg erre reggeli vagy délutáni edzéseik során; a gyermekkacajt pedig a játszóterek biztosítják. A parkok többnyire a Séd-patak mentén találhatók.

10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

5. Látogass el a Balatonra vagy fedezd fel a Bakonyt

hirdetes

… vagy ejtsd meg mindkettőt, ha időd engedi! Veszprém egy rendkívül szerencsés helyen található, ahonnan sem a Balaton, sem a Bakony nincs messze. A magyar tenger partján számtalan kisebb-nagyobb település (köztük a méltán híres Tihany) fekszik elszórva. A Bakony hegység szintén kiváló célpont lehet a természet szerelmesei számára, ahol az ember szívesen eltölt akár egy napot is az erdők, barlangok és titkos tavak sűrűjében. Szerencsére több feltérképezett túraútvonalat is kialakítottak errefelé.

6. Veszprémi Utcazene Fesztivál

Ha júliusban látogatsz Veszprémbe, akkor talán elcsípheted az éjszakai életet felpezsdítő helyi utcazene fesztivált. Számos zenész és előadó hivatalos minden évben az öt napos eseményre, ami minden nap a hajnali órákig nyúlik el. A fesztiválon az egész város részt vesz, ezért ha csak egyszer látogatnád meg az évben, akkor rendezd úgy, hogy júliusban tehesd!

7. Hangvilla

A Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér egy különös formájú épület, ami a főút mellett található, így lehetetlen, hogy ne tűnjön fel, amikor erre jársz. A találó nevű létesítményben koncerteket és előadásokat szoktak szervezni, de a színdarabok és a boresteket is a programok közé tartoznak, így biztosan mindenki talál számára megfelelő szórakoztató rendezvényeket!

10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

8. Laczkó Dezső Múzeum

Ha egy olyan helyre látogat az ember, ahol még nem járt (és gyakran visszatérőként is) akkor mindig érdemes meglátogatni a helyi múzeumokat. Ezek az intézmények egyedi betekintést engednek a környék kultúrájába és remekül érezhető bennük a település hangulata is. A Laczkó Dezső Múzeumban az 1848-49-es eseményekről, a két világháborúról illetve az ’56-os forradalomról tekinthetsz meg kiállításokat.

9. Nemesvámos

A Veszprémtől öt percnyire fekvő faluban található egy különleges látványosság: néhány évvel ezelőtt fedeztek fel ugyanis itt egy római-kori villát. A Római világgazdaság területe már nyilvánosan is látogatható és a modern berendezések segítségével az érdeklődők többet tanulhatnak az elképesztő épület történetéről. Még a falakt díszítő freskók is megmaradtak, így a mai napig gyönyörködhetünk minden apró részletükben.

10. Herendi Porcelán Múzeum

Egy ugrásnyira Veszprémtől fekszik Herend városa, amelynek nevét kis mérete ellenére egész Magyarországon ismerik. A hely a porcelánkészítő hagyományairól lett híres. Minőségét bizonyítja, hogy György herceg születésekor egy egész készlet Herendi porcelánt küldtek a brit királyi családnak ajándék gyanánt. A város viszonylag fiatal kora ellenére történelmileg gazdagnak tekinthető. A városban megtekintheted a porcelánkészítés nemes folyamatát, és még tanulhatsz is egy-két fogást ebből a különleges mesterségből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben alapítottál, mely azóta  Magyarország egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!