hirdetes

A világ legszebb kávéházai - köztük egy magyar is!

LK

Miután az európai kávéházak a kortárs művészek közkedvelt találkozóhelyeivé váltak a XIX. és XX. században, igazi kulturális intézményekké alakultak át, gyakran fényűző belső kialakításokkal.

Ismerd meg te is a világ legszebb kávéházait!

Legtöbbjük szerencsére a mai napig nyitva áll, habár egykori művészeti találkahelyekből néhányuk ételeket is kínáló múzeumokká, mások pedig rendes éttermekké alakultak át. Említést érdemelnek persze azok is, amelyek továbbra is igyekeznek megőrizni kulturális hagyatékukat, és rendszeresen szolgálnak különböző irodalmi és egyéb művészeti jellegű rendezvények helyszíneiként.

A következőkben a világ legszebb kávéházait láthatjuk!

1. New York Kávéház, Budapest

A világ legszebb kávéházaként is ismert létesítmény a XX. század elején közkedvelt művészeti csomópontnak számított. Az Adam Tihany által felújított kávéház ma már csillogó, aranyozott belső designra büszkélkedhet, amelyet gyönyörű csillárok és festett plafonok díszítenek.

A Boscolo Budapest szállodával egy épületben (New York-palota) található kávézó neve ellenére ma már egy egész étteremként működik, amelyet előszeretettel látogatnak meg mind a helyi, mind a külföldről érkező vendégek.

2. Flórián Kávéház, Velence

Velence gazdag történelmének emlékei a mai napig is megcsodálhatók a szűk utcákon sétálva, de akik igazán szeretnék átérezni az elmúlt századok előkelő hangulatát, azokat a város történelmi kávéházai várják.

Ezek közül a legkiemelkedőbb kétségtelenül a Flórián Kávéház (Caffè Florian), ami freskókkal és tükrökkel díszített falaival egészen a XVII. századig röpíti vissza a vendégeket. Régebben művészek találkahelyeként szolgált, mára azonban afféle ételeket is kínáló múzeumként működik, ezért meglehetősen meredek árakra kell számítani benne. Az azonban biztos, hogy ilyen hely nincs még egy a világon.

hirdetes

Ismerd meg te is a világ legszebb kávéházait!

3. Café Central, Bécs

Habár Bécs előkelő utcái és fényűző épületei rengeteg látnivalót biztosítanak, az igazán különleges élményeket a város kávéházai kínálják. A bécsi kávéházak számtalan hasonló jellegű létesítményt megihletői világszerte, a Café Central pedig kétségtelenül a legbefolyásosabb a helyiek közül.

A történelmi palotaépületben kialakított kávéházat márványoszlopok, óriási csillárok és boltíves plafonok díszítik. A XIX. század fordulója óta rendszeresen látogatták az értelmiségi réteg képviselői, ma azonban többnyire turistákkal találkozhatunk falai között.

4. Café Imperial, Prága

hirdetes

Prága virágzó kávézó-kultúrája rengeteg impozáns kávéház megnyitásához vezetett a XIX. század végén, és habár ezek közül sok a második világháború áldozata lett, néhányat sikerült eredeti fényébe visszaállítani.

A Café Imperial díszes példája ennek. Az art Déco stílust képviselő, mozaikkal és csempékkel díszített kávéház a háború után újra megtelhetett élettel, és ma már a világ egyik legszebbjeként működik.

5. Café de la Paix, Párizs

Bizonyára senki nem lepődik meg azon, hogy a szerelmesek városa is felkerült listánkra. Az ötödik helyen a párizsi Café de La paix áll, amely a francia főváros leggyönyörűbb belterével büszkélkedhet (amelyet ugyan az az építész tervezett, aki kávéházzal szemben álló operaházért is felelős).

A vendégeket márványasztalok várják az aranyozott falak között, de az igényes szépség a helyi designerek által készítet kézműves süteményekben is megjelenik.

Ismerd meg te is a világ legszebb kávéházait!

6. Café Majestic, Porto

Habár tény, hogy Portugália legnépszerűbb kávéházai a fővárosban találhatók, egyetlen lisszaboni létesítmény sem ér fel a portói Café Majestic letaglózó szépségével. Az ország legszebb kávéháza belülről és kívülről is gyönyörű, és a mai napig több kulturális rendezvény helyszínéül is szolgál, így jóval több, mint egy egyszer turistalátványosság.

A századfordulói hangulatot árasztó nagytermével és csinos téli kertjével magabiztos helyet nyert magának listánkon.

7. Confeitaria Colombo, Rio de Janeiro

Listánk egyetlen Európán kívüli (de európai mintára készült) kávéháza a XX. század elejének egyik legpezsgőbb helyszíne volt. Előkelő bálokat és kulturális eseményeket rendeztek falai között és a felsőbb osztály tagjai előszeretettel osztották meg egymással a legújabb pletykákat egy délutáni kávé vagy tea társaságában.

Óriási festett üvegből, csempékből és tükrökből álló szecessziós designjához Portugáliából, Belgiumból és Franciaországból szállították be az építőanyagokat. A Confeitaria Colombo a brazil és ibériai konyhaművészet és a világhíres brazil kávé egyik szentélyévé vált.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Matyó hímzés

Matyó hímzés: Az egyik leghíresebb tradícionális magyar hímzésfajta. Leginkább az... Tovább

Bakony

Bakony: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek