hirdetes

Virágok ültetésével hívják fel a figyelmet a kátyúkra!

Sz. F.

Autósok milliói bosszankodnak világszerte az utakat borító kátyúk miatt, sajnos nálunk is rengeteg úthibát találhatunk. Ezek a kátyúk roppant veszélyesek, számos balesetet okoztak már. Nézzük, milyen megoldást találtak ki a figyelemfelhívásra! 

A kátyúkba ültetnek virágokat

Amit először megtanulunk vezetés közben, az az, hogy a kátyúk nagyon veszélyesek, és óvakodnunk kell tőlük. Ezek az út hibák könnyedén tönkretehetik a futóművet, és az abroncsokat, hatalmas károkat okozhatnak nekünk. Ha esik az eső, akkor pedig még rosszabb a helyzet, ilyenkor ugyanis szinte észrevehetetlenek a kátyúk, könnyedén hajtunk bele, és már meg is van a baj…

Kátyú sajnos több okból is kialakulhat, sok helyen rossz minőségű az aszfalt, nem megfelelő vastagságú, máshol pedig már eljárt az út felett az idő, és ideje lenne cserélni az egész burkolatot. Az időjárás sem kedvez az utaknak, télen a nagy hideg rongálja az aszfalt minőségét, nyáron pedig a nagy meleg. Nem egyszerű olyan utat készíteni manapság, ami időtálló, ezért inkább az önkormányzatok többsége kátyúzik. 

hirdetes

Nagyon sok helyen találkozhatunk olyan úttal, ami szinte csak a lyukak befoltozásából áll, hepehupás az egész útszakasz, és ilyenkor is keletkeznek újabb kátyúk. Sajnos olyan utakkal is találkozhatunk, Magyarországon, és külföldön egyaránt, ahol még a kátyúkat sem tüntetik el, és szinte haladni sem lehet az úton. Ezért alakult meg nem olyan régen a virághatalom, melynek lényegét a következő oldalon osztom meg veletek! 

A kátyúkba ültetnek virágokat

A kátyúk megfékezésére, a figyelem felhívására indult egy mozgalom, melyhez világszerte egyre többen csatlakoznak. A neve virághatalom, lényege pedig az, hogy virágokat ültetnek a meglévő kátyúkba. Amióta a mozgalom elindult, számos helyen találkozhattunk ilyen virágokkal, sokan viszont vitatják ezt a módszert, mivel szerintük sokkal veszélyesebbek így a kátyúk, mint alapból. 

hirdetes

A kritikusok azért választották ezt a módját a figyelemfelkeltésnek, mert elmondásuk szerint a virágok elültetése ugyanannyi időt, embert és gondozást vesz igénybe, mint amennyit a kátyúk megoldása tenne. Azt azért mindenki sejtheti, hogy a virágok nem hosszú életűek, mivel miután két autó áthajt rajtuk, már el is tűnnek.

A figyelemfelkeltés viszont sikerült, egy felmérés szerint azokban a városokban, ahol virágokat ültettek a kátyúkba, elkezdődtek az úthibák eltüntetései. Ugyanakkor az önkormányzatok többsége azt vallja, hogy a virágok ültetése veszélyes, a legtöbb ember viszont úgy vélekedik, hogy egyáltalán nem veszélyesebb, mint egy óriási kátyú az úton. Neked mi a vélemény? Szavazz alább! 

Mit gondolsz erről a mozgalomról?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Sziklakórház Múzeum Atombunker

Sziklakórház Múzeum Atombunker: A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek