hirdetes

Virágzik a Gyöngyöstarjáni vérszilva-fasor: ez hazánk legszebb útja

VN

Végre itt a tavasz, és hazánk is virágpompába öltözött. Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe is a szebbnél szebb képek a virágos magyar helyekről. Most a Gyöngyöstarjáni vérszilva-fasor virágzásáról érkezett hír. Sokak szerint ez hazánk legszebb útja, amikor teljes pompájában ragyog.

Virágzik a Gyöngyöstarjáni vérszilva-fasor

Virágzik a Gyöngyöstarjáni vérszilva-fasor

A március, ha aranyat nem is, de idén nagyon sok csodaszép virágot hozott. Amerre csak kerülünk, fordulunk, csodaszép virágpompát láthatunk. Apró virággal jelzik a fák, itt a tavasz. Sokak nagy örömére a Gyöngyöstarján mellett található híres-neves vérszilva-fasor is elkezdett virágozni. Ez a fasor azért különleges, mert a vérszilva (Prunus cerasifera 'Nigra', néha 'Pissardii' néven is ismert) egy mutatós dísznövény, melynek sötét, majdnem fekete levelei és rózsaszín virágai tavasszal lenyűgöző látványt nyújtanak. A Gyöngyöstarjáni vérszilva-fasor különösen szép példája ennek a fajtának, és tavasszal, amikor virágba borul, látogatók százait vonzza a környékről és az ország más részeiből is. A fasor nemcsak a helyi közösség számára fontos kulturális és természeti örökség, hanem a biológiai sokféleség szempontjából is értékes, hiszen otthont ad számos madár- és rovarfajnak.

hirdetes

Mit kell tudni a vérszilváról?

Bár a legtöbbeket csak a vérszilva-fasor szépsége érdekli, azért nyitotta meg ezt a cikket. Most kell megragadnunk az alkalmat és kicsit erről a különleges fajról is átadnunk egy két érdekes információt. Szóval mit is lehet tudni a vérszilvákról? A vérszilva eredetileg Nyugat-Ázsiából és Délkelet-Európából származik. A 'Nigra' egy kultivált változata, amely kifejezetten a sötét, majdnem fekete levelek és a rózsaszín virágok miatt vált népszerűvé. A fa magassága általában 4-6 méter közötti, de bizonyos körülmények között akár 8 méteres magasságot is elérhet. A vérszilva korán virágzik, már a kora tavaszi hónapokban, gyakran még a levelek kibontakozása előtt. A virágok általában világos rózsaszíntől a mély rózsaszínig terjedő színekben pompáznak, és jelentős mértékben hozzájárulnak a fa dekoratív értékéhez.

hirdetes

Hogyan gondozható a vérszilva?

A vérszilva viszonylag igénytelen fa, jól tűri a városi körülményeket, beleértve a légszennyezést is. Napfénykedvelő, de viszonylag jól alkalmazkodik különböző fényviszonyokhoz. Jól lecsapolt, termékeny talajban érzi magát a legjobban, de alkalmazkodik különböző talajtípusokhoz is. A vérszilva-fák gyakran kerülnek alkalmazásra dísznövényként parkokban, kertekben vagy utcák mentén, ahol a sötét levelek és a tavaszi virágzás színes foltot visz a tájba.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A kőszívű ember fiai

A kőszívű ember fiai, Jókai Mór 1869-ben megjelent regénye, amelyben az író az... Tovább

Jagello ház

Jagello ház: A Jagelló-ház litván származású lengyel királyi dinasztia, melynek tagjai... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarország Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!