hirdetes

4 Barbie baba a múltból, amelyek gyártását be kellett szüntetni

ZH
Frissítve: 2024.04.02
Frissítette: ZH

Most, hogy itt az új Barbie film és vele együtt a Barbie babák iránti őrület is, mutatunk nektek néhány barbiet a múltból, amelyeknek beszüntették a gyártását, így azokat csak a 2000-es évek előtt barbiezó kislányok ismerhetik.

barbie

-Szia Barbie! -Szia Barbie!


A nemrég mozikba került Greta Gerwig Barbie filmje hihetetlen sikereket arat, és nem csak azért mert egy kis nosztalgiát hoz vissza a nőkben és vidámságot a kislányok arcára, hogy a kedvenc játékaik szerepelnek a mozivásznon, hanem mert tanulságos korunkbeli problémákat is fitogtat és egyfajta társadalom kritika a mai ideálokkal szemben. A filmből sok minden kiderült, például, hogy Ken nem csak egy Ken és hogy egy Barbie is lehet narancsbőrös, valamint a filmben megmutatkoztak olyan Barbie babák is, amik hiába voltak népszerűek a megjelenésükkor mégis beszüntették gyártásukat. Most ezeket a Barbie-kat mutatjuk meg, hátha Te még ismered őket!

1.    Allan

Az 1964-ben bemutatkozó Allan baba, mint Ken legjobb barátja, igencsak sok szerepet kapott az új Barbie filmben, és ami még érdekesebb, hogy belőle tényleg csak egy volt, ellentétben a sok Barbie-val és Kennel. 

A Barbie babákat gyártó és forgalmazó Mattel szeretett volna egy legjobb barátot megálmodni Ken számára, azonban elkezdtek olyan pletykák terjedni a megjelenést követően, hogy Ken és Allan egy kicsit túl közel is állnak egymáshoz, és Allan ráadásul Ken összes ruháját is tudja hordani. A filmben látható csíkos ingjét hordva a valóságban sokáig Ken árnyékában élt, még ugyanebben az évtizedben beszüntették.

hirdetes

A 90-es években újra elkezdték gyártani, mint Midge, a terhes Barbie férje, azonban az évek során Allan még így is egyfajta queer karakterré vált és gyártása újra megszűnt. Talán a Barbie film miatt most újra elkezdik majd gyártani.

2.    Terhes Midge

Már a film elején megismerkedhetünk a beszüntetett terhes Barbie babával, Midge-el, akit azért szüntettek be mert abszurdnak találtak. Azonban az eredeti Midge baba, még nem terhesen 1963-ban jelent meg, 30 évvel később pedig még egy Midge és Allan Wedding Party kollekciót is kiadott a Mattel, akik mellé egy koszorúslány Barbiet és egy tanú Ken-t is készítettek.

A boltok polcaira Midge 2002-ben került újra, immáron terhesen. Terhes pocakja kifordítható volt és a baba kivehető volt belőle, ami miatt az emberek megvádolták a Mattel, hogy ezzel csak a tinédzserterhességet akarják népszerűsíteni, hiába volt már férjezett nő egy három éves gyerekkel kanonikusan.


3.    Fülbevalós Varázs Ken

Az Earring Magic Ken 1993-ban jelent meg az akkori divattrendeknek megfelelően öltöztetve, mint Barbie párja. Az emberek viszont visszajelzéseikben úgy vallották, hogy nagyon homoszexuálisnak néz ki, így a Mattel visszahívta a babát. Pedig Ken nem csak egy Ken, és ma már úgy gondoljuk igazán menő a hátrafésült szőke haja, fülbevalóval, hálós lila ingben és pléhmellényben.

hirdetes

Ezt az incidenst 93-ban sokáig úgy emlegették, mint amikor a Mattel „meleggé tette Kent”, így mindenidők legnagyobb queer ikonává vált és a vállalat egyik legkelendőbb babájává vált. A cég pedig nem győzött mentegetőzni a vállalati nyilatkozatokban.

4.    Felnövő Skipper

Barbie kishúga, Skipper 1964-ben jelent meg először, majd tíz évvel később a Mattel szerette volna, ha a szemünk láttára nő fel, és elkezdték a babát úgy reklámozni, mint két babát egyben: ez egyik percben Skipper még a kislány, de ha megforgatod a karját tinédzser Skiperré változik: magasabb lesz és megnagyobbadnak a mellei. Nyilván nem váltott ki nagy sikereket, inkább rémisztő volt, megjelenését követően két évvel később, 1977-ben be is szüntették. 


 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Margitsziget

Margitsziget: A Margit-sziget a Duna egyik szigete Budapest területén, Margitsziget néven a... Tovább

Pest

Pest Budapest része. A főváros ebből a két részből áll: Buda és Pest. Pest a Duna folyási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Magyar történelem Regény Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!