hirdetes

Közel 1000 év után visszatér a Betlehemi csillag idén Karácsonykor

VN

Különleges év ez a 2020 minden szempontból. És egy igen különleges karácsonnyal is zárjuk ezt a különös 2020-as évet, több szempontból is. Egyrész a koronavírus miatt kicsit máshogy fogunk karácsonyozni, másrészt pedig idén sok-sok év után újra megcsodálhatjuk a csodálatos betlehemi csillagot! Ne feledjétek minden rosszban van valami, jó, és a legrosszabb helyzetekben is meg lehet találni a reményt, a csodát! Azt hiszem idén karácsonykor ez lesz a legfontosabb! De lássuk is mi a helyzet a Betlehemi csillaggal!

Betlehemi csillag 2020 karácsony

A betlehemi csillag

A betlehemi csillag legendáját mindenki ismeri feltehetőleg, de azért meséljem el nektek? A betlehemi csillag segítette a 3 királyokat a kis jézushoz Betlehembe. Máté leírása szerint a Názáreti Jézus a júdeai Betlehem városában történt megszületését egy csillag jelezte az égen, egy rendkívüli égi jelenség, amit követtek a napkeletről származó bölcsek, akik így találtak rá az újszülött Jézusra. A tudósok persze azért szerettek volna valami tudományt is a kedves történet mögé tenni, és sikerült is nekik: a csillagászok jelen álláspontja szerint a betlehemi csillagot a Jupiter és Szaturnusz együttállása hozta létre.

Újra felragyog a betlehemi csillag 2020-ban

A különleges égi jelenséget, azaz a betlehemi csillagot legutóbb 800 éve lehetett megfigyelni, bár ez a ritka jelenség 400 éve is bekövetkezett, de a Nap mögött történt, így a Földről nem volt látható. Tehát közel egy évezred kihagyás után idén karácsonykor újra részesei lehetünk ennek a csodának, ennek a különleges történésnek, ennek a különleges látványnak, ha az előrejelzések nem csalnak. A Naprendszer két legnagyobb bolygója, azaz a Jupiter és a Szaturnusz 800 év óta nem volt ilyen közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesz, az asztronómusok szerint. Az előrejelzések szerint december 21-én fognak szinte egy csillagnak látszani. Ez hazánkban egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban.

hirdetes

Mire lehet számítani pontosan?

„A Jupiter már szorgosan és vészesen közelít a Szaturnuszhoz, hogy végül december 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján megismétlődjön a csoda, a két bolygó pompás és igen szoros égi együttállása. A 20 évente bekövetkező konjunkció most kivételesen szoros lesz: a két bolygó mindössze 6 ívpercre közelíti meg egymást, amihez foghatót 1623 óta nem láthattunk, és 2080-ig nem is fogunk újra. A kevésbé éles szeműek szabad szemmel nem is fogják tudni különválasztani a két bolygót: fényességük és színük összeolvad majd egyetlen egyesült bolygóvá. Éles szemű megfigyelők azonban szabad szemmel is meg tudják majd pillantani a Szaturnusz jóval halványabb fénypontját a csillogó Jupiter mellett, egy igen látványos és szoros bolygó-kettőscsillagban gyönyörködve. Az együttállás legpompásabb vonásai távcsőben jönnek elő, itt a legkisebb műszer is csodákra képes már.”- írják a Svábhelyi Csillagvizsgáló honlapján.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Téli népszokások

Téli népszokások: Alapvetően meg kell különböztetünk a népszokásokat az időpontok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!