hirdetes

Végre Magyarország is lépett a kötelezően visszaváltható PET-palackok ügyében

ZH

Az új bejelentések szerint, végre Magyarországon is visszaválthatóak lesznek a PET-palackok, ráadásul kötelező jelleggel. Az eldobható italcsomagolások visszaváltását 2024-től vezetnék be.

pet-palack visszaválthatás

Magyarországon is visszaválthatjuk a PET-palackokat


A nyugati országokban és elég sok helyen már a világon meglépték már azt a lépést, hogy minden eldobható italcsomagolást, azaz PET-palackot kötelezően visszaválthatóvá tesznek, így támogatva a környezetvédelmet és az országaink, a kontinensünk tudatosabb életmódját. 2024. január elsejétől végre Magyarország is csatlakozik ezen országok körébe, amelyre a magyarországi Greenpeace nagyon büszke, hogy sikerült ezt a céljukat elérni. Biztosan felmerült benned is a kérdés, hogy ez nagyon jó, de miért kell erre másfél évet várnunk?! 

Palkovics László, a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszter a Greenpeacnek írt levelében kifejtette, hogy dolgoznak a PET-palackok betétdíj bevezetésének szabályain, ami egy hosszabb folyamat, így esik, hogy a megvalósulással még várnunk kell.

hirdetes


Újrahasznosíthatjuk a PET-palackokat


A kormány válaszlevelét ugyan örömmel fogadták a magyarországi híres környezetvédelmi társaságnál, de úgy gondolják, ennél az ígéretnél sokkal ambiciózusabb célkitűzésekkel kellene előrukkolnia a kormánynak. 

Tudtad, hogy Magyarországon évente körülbelül másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, és ennek legalább a 70 százalékát soha nem is hasznosítják újra? 
 

Te hány PET-palackot használsz el egy héten?

Mi történik azokkal a palackokkal, amiket nem hasznosítanak újra?

A rengeteg PET-palackot, amit nem tudnak újrahasznosítani a több, mint másfél milliárd darabból, jobbik esetben a hulladékégetőkben és szemétlerakókban végzik, viszont rengeteg műanyag szemét kerül a folyókba, a tengerekbe vagy az erdőinkbe. A rosszabbik eset tehát felettébb káros a környezetünkre és a vadon élő állatokra is. De ha minden igaz végre sikerült elérni egy fejlődést fenntarthatóság téren Magyarországon is.

hirdetes


Visszaválthatóak lesznek a PET-palackok

A Greenpeace szervezete még július elején kezdeményezett erre a problémára egy megvalósítási tervet, amiben egy 40 ezer PET-palackból álló ajándékcsomagot küldtek a miniszternek, Palkovics Lászlónak, azzal üzenettel, hogy ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A Greenpeace kezdeményezésének petícióját 55 ezer ember írta alá, amiben azt kérik a Magyarország kormányától, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, és hogy kötelezzék a gyártókat a visszaváltható és újratölthető csomagolások alkalmazására, azonban ezzel kapcsolatban nem érkezett válasz a minisztertől.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Esztergomi vár

Esztergomi vár: Az esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő, több mint ötven méter magas,... Tovább

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar