hirdetes

Albánia gyönyörű, egyik utolsó „érintetlen” természeti csodája

ZH

Európa egyik utolsó, az emberek által még érintetlennek számító folyóját és mellék folyóit hivatalosan is nemzeti parkká nyilvánítják. Tudd meg melyik ez a folyó, ahova utazást terveztek biztosan csodát láttok majd, az érintetlen természetben.

Albánia nemzeti parkja

Nemzeti Parkká nyilvánítják Albánia folyóját


Hétfőn írták alá az albán idegenforgalmi és környezetvédelmi minisztériumban a megállapodást, miszerint a Patagonia nevű, kaliforniai székhelyű nemzetközi szervezet egy olyan integrált és fenntartható tervet nyújtott be, ami lehetővé teszi a nemzeti park kialakítását és működtetését a Vjosa folyó környékére. A folyó a görögországi hegyekben ered, majd az Adriai-tengerbe torkollik és összesen 270 kilométer hosszú.


Anemzeti parkká nyilvánítással lehetőség nyílik megmenteni a Vjosát, ami az egyik utolsó Európa koronaékszerei között. A Patagonia több környezetvédelmi csoporttal, köztük az albán EcoAlbaniával és a Riverwatch-csal, valamint az EuroNaturral dolgozik együtt, azon, hogy segítsék felállítani és finanszírozni az egy hazai és külföldi szakértőkből álló testületet, ami kialakítja a nemzeti park kereteit és ezzel egy támogatja a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. Az egyesület célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világban megjelenő természeti kincsek értékét.

hirdetes

A Vjosa folyó


A Vjosa folyó körülbelül 1100 fajnak biztosít élőhelyet, és köztük 13 olyan fajnak, amelyek már a kihalás szélén állnak, valamint ökológiai, kulturális és gazdasági értéke is van a 60 ezer ember számára, akik a partja szélén élnek.

hirdetes


Az Albán állam azzal, hogy beleegyezik a nemzeti parkosításba, lemond nyolc vízerőmű építéséről, viszont a Kalivacnál található már félkész vízerőművel még nem tudni mi lesz. Egyes környezetvédők szerint még évekbe is telhet, amíg megvalósul a nemzeti parkosítás, és egyenlőre még a pontos területet sem tudni, amit magába fog foglalni, az albán miniszter szerint ez lesz az ország legnagyobb nemzeti parkja, így megelőzi majd a 8000 hektáros Valbona-völgyet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Frakk a macskák réme

Frakk a macskák réme: Sok gyerek kedvence volt a 80-as, 90-es években. A Frakk, a macskák réme... Tovább

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Programajánló
X
Kövess minket facebookon!