hirdetes

Varázslatos balatoni kolostort alakítanak ki kulturális központtá

VN

Átadták a megújult jezsuita kolostort Balatonalmádi-Vörösberényben. Az épület összművészeti kulturális központként fog működni.- írta az MTI hírportálja.

 Balatonalmádi-Vörösberényi kolostor felújítása

Fontosak a kulturális értékeink

A keddi megnyitóünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a régi idők üzenetét őrző épületeket országszerte sorra újítják fel. Mintegy egymilliárd forint kormányzati támogatásból újult meg a vörösberényi kolostor, amely a szomszédságában álló Loyolai Szent Ignác katolikus templommal és a 2017-ben felújított volt magtárral együtt a Balatonpart ikonikus helyévé vált - tette hozzá.
   

Kulturális központ lesz a balatoni kolostor

Felidézte: a korábbi évtizedekben számos templomot, kastélyt, uradalmi épületet - az orosz mintát követve - Magyarországon tornacsarnokká, magtárrá, uszodává alakítottak át. "Mindez az ideológiai megsemmisítés, emlékeltüntetés kísérlete okán és szándékával történt, de ez nem maradhatott így, ebbe nem nyugodhattunk bele." Mint mondta, a megújult kolostorban a tervek szerint helytörtneti gyűjtemény, képtár, múzeum kaphat helyet, és a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak, szakmai konferenciáknak is otthont ad majd.

hirdetes
   

Fontos új funkciója lesz a kolostornak

A kormány a kolostor felújítására először 500 millió forint, majd további 400 millió forint támogatást nyújtott - közölte. Kepli Lajos, Balatonalmádi független polgármestere elmondta, hogy a kolostor szomszédságban álló magtár a balatonalmádi kulturális központot megálmodó Kerényi Imre színházi rendező nevét viseli majd. A kolostor helyiségei a színházi előadások háttérépületeként, konferenciák helyszíneként működnek majd. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a kolostort az 1758-as iratok említik először, a templomot 1779-ben szentelték fel, és a magtárt is a 18. században építették. Azt mondta, Kerényi Imrével közösen kezdeményezték a kulturális központ létrehozását, most pedig eljött az idő, hogy megtöltsék tartalommal a megújult épületet.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bihari-sík

Bihari-sík: A Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben csodás kis világokra bukkanhatunk:... Tovább

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Programajánló Történelem Utazás