hirdetes

West-Balkán tragédiája már 10 éves.

Bettina

2011.január.15-én szörnyű baleset történt és a rákövetkező nap egy egész országot átjárt a gyász hangulata. Soha nem fogjuk elfelejteni amikor bekapcsoltuk a TV-t és hallottuk, hogy mi történt a West-balkán nevű szórakozóhelyen Budapesten.  S mindennek már több mint 10 éve.

West-balkán budapest

A nap amire mindenki emlékszik…

2011. január 15-én, szombaton este a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő halt meg, 14-en pedig megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a 24 éves fiatal nő pedig Gyömrőn élt. A szórakozóhelyre közel 3000 embert engedtek be, és a három áldozat nem élte túl a hatalmas tömeg által kifejtett fizikai nyomást. A boncolás során megállapították a halál okát mégpedig fulladás volt az oka. Egy rövid ideig volt egy olyan elmélet a tragédiáról, hogy késelés történt, de a rendőrség kezdettől fogva cáfolta ezt az elméletet.

Újra nyitott akták beszámolója 2017-ben a West-balkán tragédiájáról. 

Tragédi utóélete

hirdetes

Többször volt már megemlékezés a három halálos áldozatról a Nyugati téren, az egyik ilyen megemlékezésre Orbán Viktor miniszterelnök is elment. A terézvárosi jegyző 2011. január 19-én szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet, a szórakozóhely vezetősége viszont a tragédiát követő hétvégén úgy döntött, hogy örökre bezárja a West-Balkánt. A hatóságok megígérték, hogy ezután gyakrabban és szigorúbban fogják ellenőrizni a szórakozóhelyeket, annak megfelelő üzemeltetését, hiszen több ilyen nem fordulhat elő, hogy életét veszti a nagy tömeg miatt bárki is.

2011. március 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány 23/2011 sz. rendelete a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről. Ezt követően rendezvényszervezők azonnal lobbizni kezdtek a szabályozás módosításáért, mert túl szigorúnak vélték. A mozgalmuk eredményes volt, mivel a megszigorított előírásokon a rendelet 2011. június 14-iki hatálybalépését követő néhány nap után már enyhítettek.

hirdetes

Az első fokú ítélet indoklásában az is szerepelt, hogy a rendőrséget több fiatal is hívta telefonon a tragédia idején, de az ügyeletesek nem siettek a segítségükre, csak flegma válaszokat adtak, és elszabotálták az intézkedést.

„Ne járjon buliba, akkor nem lesz tömeg!” – választ kapott az egyik telefonon segítséget kérő személy.

A VI. kerületi önkormányzat tanúként meghallgatott osztályvezetője szerint a West-Balkán szórakozóhely az akkori szabályok szerint jogszerűen működött. Két áldozat családjának ügyvédje ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert úgy vélték, hogy akiknek kellett volna gondoskodni a megfelelő szabályozás betartásáról azok erre nem ügyeltek oda.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

9 lyukú híd

9 lyukú híd: A mai híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833... Tovább

Vásárcsarnok

Vásárcsarnok: Európa második legszebb vásárcsarnoka, mely a budapesti Fővám tér mellett... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország