hirdetes

A WHO ellenzi a vakcinaútlevéllel való utazást

VN

 A WHO azon az állásponton van, hogy egyelőre nem támogatja a vakcinaútlevéllel való utazást, azaz azt, hogy egy oltást megkapva, egy ezt igazoló dokumentummal nemzetközi utazásra induljanak az emberek.

WHO véleménye a vakcinaútlevélről

Mi az a vakcinaútlevél?

A koronavírus járvány berobbanása óta eléggé meg van kötve a kezünk, és nemhogy világkörüli utakra nem mehetünk, hanem nagyon a kisbolton túlra sem. A legtöbb ország bezárta nemcsak a határait, hanem a határokon belül is a legtöbb olyan helyet, ahol a koronavírus terjedhetne, vendéglátóegységek, szórakozóhelyek, iskolák, és sorolhatnánk a végtelen listát, ezzel pedig azt tűzték ki célul, hogy lassítják a járvány terjedését. Azonban időközben megjelent a koronavírus elleni vakcina, és megkezdődtek az oltások is, ár egyelőre lassú ütemben halad, már legalább látni a fényt az alagút végén. Többen is arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik átestek az oltáson, kapjanak zöld lámpát, és utazhassanak, mehessenek a munkahelyen túlra. Na de nemcsak ilyen hétköznapi emberek, hanem hivatalos szervek, szakértők.

Vakcinaútlevéllel lehet utazni

Az Európi Unión belül már zajlik a tárgyalás a vakcinaútlevélről. Több ország már jelezte érdeklődését az oltóanyag-útlevelek valamilyen formában történő előállítása iránt, köztük Spanyolország, Belgium, Izland, Észtország és Dánia. Lengyelország lett a legújabb európai ország, amely csütörtökön jelentette be az oltóanyag-útlevelek bevezetését. Az ország egészségügyi miniszterhelyettese, Anna Goławska szerint a lengyelek letölthetik QR-kód formájában a tanúsítványt, miután megkapják a koronavírus elleni vakcina második adagját, és ez lehetővé tenné számára, hogy éljen kiváltságos jogaival. És várhatóan egyre több ország is elkezd ezen dolgozni.

hirdetes

Nem jogszerűtlen ez?

A vakcinaútlevél hatalmas port kavart, és még mindig vita tárgyát képzi. "A digitális egészségügyi útlevelek hozzájárulhatnak a COVID-19 járvány hosszú távú kezeléséhez. Mindazonáltal alapvető kérdéseket vetnek fel az adatvédelem és az emberi jogok védelme érdekében" - mondta Ana Beduschi, egyetemi docens, aki részt vett egy kutatásban, ami ezt a témát vizsgálta részletesen. Azzal, hogy különleges jogokat adunk azoknak, akik megkapták az oltást, egyben korlátozzuk is azokat, akik nem. És előfordulhat, hogy valaki azért nem kapja meg az oltást, mert valamilyen körülmény nem alkalmas, egyéb betegsége van, nem engedheti meg magának, vagy egyszerűen csak nem jut neki. Mert azt is számításba kell venni, hogy jelenleg a vakcina nagy hiánycikk, és csak szűkös mennyiségben áll rendelkezésre.

hirdetes

Mit mond a WHO a vakcinaútlevélről?

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet ellenzi a vakcinaútlevéllel való utazást, egyrészt a fent leírt okok miatt, másrészt pedig azért, mert egyelőre nem sok dolgot tudunk még a vakcinák hatásáról. A WHO nyilatkozata szerint a koronavírus elleni vakcinák hatásáról, az immunitás kialakulásáról még csak nagyon keveset tudunk, valamint a vakcinák még csak nagyon korlátozott számban elérhetőek. Eddig az oltások még csak a gazdagabb országokban kezdődtek meg. A WHO szeretné elérni, ha az oltások az elkövetkezendő 100 napon belül minden országban elindulnának. Sokkal fontosabb ez most, mint a nemzetközi utazásokon való gondolkodás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyula város

Gyula város Békés megyében, a Gyulai járás központja.Népessége nagyságrendileg 30 000... Tovább

Teller Ede

Teller Ede: az egyik, ha nem a leghíresebb magyar fizikusnak számít. Teller Ede életének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Utazás
X
Kövess minket facebookon!