hirdetes

Wittek Mária az Omega első énekesnője – Most lett 75 és ilyen remekül néz ki!

ZH

Ki ne emlékezne a legendás Omega együttesre és tagjaira, akik közel 60 éve a legmenőbb sztároknak számítottak. Kóbor János, Mihály Tamás és Benkő László ugyan már fentről néznek le ránk, és onnan vigyázzák az együttes többi tagjának életét. Az együttesben több énekesnő is megfordult, például a híres Nem várok holnapig című dalt Zalatnay Sarolta énekesnő előadásában hallhattuk az 1967-es Táncdalfesztiválon, amit az Omega kísért és fődíjat nyertek.

Omega együttes énekese

Wittek Mária

Hivatalosan azonban Wittek Mária volt az együttes énekesnője, aki 1964-ben jelentkezett egy hirdetésre, ahol énekesnőt kerestek egy együttesbe. Benkő János 1982-ben úgy nyilatkozott a Popzenei Magazinban, hogy Mari fantasztikusan énekelt és utánozott, elég volt egyszer lejátszani neki egy dalt, és ő azonnal elhalandzsázta azt. Így lett ő az Omega kiválasztottja. Édesapja Wittek József zongoraművész, zeneszerző és karmester volt, így a zene a vérében van, dallamokkal nőtt fel. 1947. február 2-án született Budapesten, majd hat évesen 53-ban kezdett el komolyan zongorázni tanulni, amit tíz éven át művelt, és 1956-tól a Magyar Rádió Gyermekkórusának csapatát erősítette.

Wittek Mária az Omega együttes első énekesnője

Rögös út a sikerhez

A Hova szalad a nyár című dallal sajnos nem jutott be az 1966-os Táncdalfesztivál döntőjébe, de nem adták fel és 1967-ben is indultak, de itt már a Keresek egy fiút című dallal, de ez sem hozta meg a várva várt sikert. Az akkori politikai helyzet nem engedélyezte, hogy 1968-ban az együttessel tartson Angliába családja származása miatt. Hangja fantasztikus volt, így mindenki kapkodott utána. Az Omega mellett énekelt más együttesekkel is, például a Hungáriában, az Illésben, az Atlantis zenekarban, de együtt lépett fel a Metroval is, a Bergendyvel és az Old Boys-sal. Az Omegával utolsó fellépése 1969. február 15-én volt.

hirdetes

Háta mögött hagyta a karrierjét és az egész itthoni életét és 1971-ben egy olaszországi utazásáról már nem tért haza. Utolsó fellépése tíz év után 1981-ben volt az Eötvös Klubban, ahol az Old Boys együttessel lépett fel vendégszereplőként. A fellépés után már nem szeretett volna újra színpadra állni, mert úgy vélte már senki nem emlékszik a nevére, csak a szakma.
 

hirdetes

Wittek Mari - Omega együttes

 

Wittek Mari napjainkban

Az Omega zenekarral azóta is családias a kapcsolata, és magyarországi régi barátaival is rendszerint tartja a kapcsolatot. Az 50 éves jubileumi koncerten sajnos nem tudott részt venni, hiába volt meghívva, pedig akkor még Somló Tamás és Benkő László is élt. De terveben van, hogy az idén megrendezésre kerülő 60. jubileumi koncerten is részt vesz fellépőként.
Ékszerészként dolgozó férjével, Bélával már 1988 óta Floridában élnek. Hiába a távolság, Kóbor János halálakor 2021. december 6-án teljesen megrendült, hiszen úgy tekintett a frontemberre, mintha testvére lett volna. Elmondása szerint az énekes pótolhatatlan, aki egy igazi legenda volt, sokak idolként tekintettek rá. A színpadon olyan volt, mint egy angyal, aki mindig ügyelt a megjelenésére és mindig a legtöbbet hozta ki magából. A 78 évesen elhunyt zenész elvesztését nagy veszteségként élte meg.
 

Wittek Mari idén ünnepelte 75. születésnapját február 2-án, az Omega is köszöntötte egy Facebook posztban.

Forrás: femina.hu, Fortepan / Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Egri csillagok

Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben... Tovább

Horvátország

Horvátország: Horvátország állam Európa délkeleti felén a Balkán-félszigeten.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!