hirdetes

Az állam megelégelte a szemetelést, súlyos büntetések jönnek!

Sz. F.

Aki ezután eldob egy műanyag zacskót, nagyon pórul jár, ugyanis négy év börtön járhat a szemetelésért! Nézzük a részleteket! 

Börtön jár a szemetelésért

Ez a szabályozás nem Magyarországra lesz érvényes, bár nagyon remélem, hogy egyszer Európa is megelégeli a szemetelést, és súlyos büntetést fog kapni az, aki nem figyel oda eléggé. Nektek mi a véleményetek? Szavazzatok alább! 

Egyetértesz a büntetéssel?

A kicsit durvának tűnő szabályozást Kenyában vezették be, Judy Wakhungu környezetvédelmi miniszter elmondása szerint leginkább a gyártókat szeretnék büntetni, mivel nem csak a szemetelőkre, hanem a gyártókra is vonatkozni fog a rendelet.

Reményük az, hogy a gyártók át fognak állni más, környezetkímélőbb megoldásra, ha meglátják a büntetés mértékét. Ami azért valljuk be nem csekély, a legkisebb összeg nagyjából 5 millió forint, a felső plafon pedig 10 millió forint. Aki pedig nem tud, vagy nem akar fizetni, mehet a börtönbe, és akár négy évet is eltölthet ott. 

Ezzel a szabályozással Kenya csatlakozott egyébként 40 országhoz, ezekben az államokban nagyon nagy adót vetnek ki a műanyag zacskókra, ilyen például Olaszország, és Franciaország, de olyan országok is vannak, akik egyenesen kitiltották területükről ezeket a zacskókat. Erre azért volt szükség, mert az ember által előállított legkárosabb anyag a műanyag zacskó, legtöbbször egyszer használatos, nagyon nehezen bomlik le, vízbe kerülve pedig az összes élőlényre halálos veszélyt jelent. A következő oldalon megosztok veletek pár hihetetlen tényt a műanyag zacskóról, és azt is elmondom, mit lehetne használni helyettük! 

hirdetes
Börtön jár a szemetelésért

Tények a műanyag zacskókról

  • Egyetlen állampolgár éves szinten nagyjából 200 műanyag zacskót használ el.
  • A Csendes-óceánban 15 millió négyzetkilométert borít zacskó, ez Magyarország területének 160-szorosa.
  • Naponta Magyarországon 1-1,5 millió szatyrot adnak el
  • hirdetes
  • Évente 1,8-2 milliárd műanyag zacskó kerül szemétlerakókba, szemétégetőkbe, vagy éppen bárhova, ugyanis az emberek mindenfelé eldobálják
  • Bangladesben a szatyrok eltömítették a vízelvezető rendszer, melynek eredményeképpen áradások keletkeztek, halálos kimenetellel
  • Európa országai közül először Olaszországban került tiltólistára ez a műanyag szemét
  • A lebomló zacskók többsége ugyanolyan káros! Kétféle lebomló zacsi létezik, az egyik valóban lebomlik, de ez a ritkább. A másik bomlást beindító anyagot tartalmaz, és nem teljesen bomlik le, sokkal inkább esik szét kisebb darabokra évek alatt. Csak akkor indul be a lebomlási folyamat, ha levegő, vagy víz éri, tehát a szemétlerakókban valószínűleg nem. 

Mi a megoldás?

Egyszerűen az, hogy nem használjuk a műanyag zacskókat. Persze, ez nem annyira könnyű, de törekednünk kell erre. Sokan ajánlották azt is, hogy használjunk papírból készült zacskókat, vagy vászonszatyrokat. Én vettem 10 éve egy táskát, amit csak bevásárláskor viszek magammal, belefér minden, így nem kell zacskót vennem, szerintem ez egy tökéletes megoldás! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar agár

Magyar agár: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A magyar agár a legkevésbé ismert... Tovább

Keszthelyi Festetics Palota

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke, az egyik legjobb állapotban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld