hirdetes

Kirándulás Zagyvaróna titokzatos fekete hegyeiben – Salgótarjáni salakkúpok és fekete vulkánok

ZH
Frissítve: 2024.05.07
Frissítette: ZH

A Salgótarján mellett található salakkúpok első látásra vulkánnak tűnhetnek, de nem fognak tüzet okádni! A salakkúp a Medves fennsík és Salgótarján között terül el, Zagyvaróna falu határában. Ide mutatunk most bepillantást, a titokzatos fekete hegységbe.

salakkúpok zagyvaróna

Zagyvaróna titokzatos fekete hegységei

A Zagyvaróna határában álló hegyek bár vulkáni csúcsoknak tűnnek, azokat mégsem a természet alkotta, hanem a környék bányászainak hagyatéka. Zagyvaróna településrész Salgótarjánhoz tartozik, amit már a középkori okleveleket is említenek, valamint önállósága 1973-ban szűnt meg, és csatolták össze a Nógrád megyei székhelyhez.

Salgótarján város központjától mindössze 5 kilométerre található, Salgó várától félórányi sétára emelkednek a magasba a különleges, vulkánra hasonlító Zagyvarónai salakkúpok, amelyeknek története nem kezdődött olyan rég, mint a vulkánok kialakulása.

Salakkúpok Zagyvarónában


Salgótarján híresen bányász környék volt annak idején, hiszen szénben gazdag környék, így több mint 100 évig ideális helyszín volt a nehézipar számára. A gyárak számára nélkülözhetetlen szénerőművet ellátó, a város keleti és nyugati oldalán összpontosuló szénbányákat Zagyvaróna határában alakították ki. Ehhez pedig célszerű közelségben álltak a gyárak, köztük az ötvözőanyagokat előállító óriási üzem.

hirdetes

Több felesleges anyag keletkezett a Mátrában bányászott ólom- és cinkércekkel teli kohók lecsapolásából, ezt nevezzük salaknak. A felgyülemlett, felesleges salak hatalmas futószalagokon érkezett a terület szélén álló meddőhányókhoz, ahonnan a mélybe öntötték őket, és így egyre magasabb kúpokat formáztak ki. 

hirdetes

Két hatalmas fekete hegy alakult így ki, amelyek közül az egyiket a természet teljesen visszafoglalt, a másikat viszont az idő vasfoga harapdálja azóta is.

Titokzatos fekete hegyek Salgótarjánban

Ugyan a fennmaradt fekete hegy látványában csodálatos, nem szabad megfeledkezni róla, hogy ipari hulladék. Ennek tekintetében érdemes tisztában lenni vele, hogy gyerekekkel nem feltétlenül ajánlott program, és a látogatás után ajánlott minél előbb kezet mosni, sőt a ruháinkat is kitisztítani.

A Fekete hegy megközelítése legegyszerűbben autóval lehetséges, a salgótarjáni Pintértelep Salakhegyi útjának végén van egy parkolóhely, innen rövid, 3 perces sétával elérhető a salakkúp. A kúpok nagyjából 1 km-es távolságra, könnyű sétával megközelíthetőek Zagyvarónától. Salgó várától és a Somoskői vártól alig 30 percre található csoda igazi szemet gyönyörködtető látvány, így egy-egy kirándulást kibővíthetünk a fekete salakkúpok meglátogatásával is!

Akinek Izland szerepel a bakancslistáján, annak kötelező program itthon a Zagyvarónai salakkúpok meglátogatása!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1990-es választások

 A  rendszerváltás utáni első országgyűlési választás volt... Tovább

Pumi

Pumi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A pumi ma már a puli mellett az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!