hirdetes

Így néz ki ma belülről a zalaegerszegi Ruhagyár

LK

Több ezer embernek adott munkát a zalaegerszegi Ruhagyár, ahova egyszerűen imádtak bejárni az alkalmazottak. A kiváló minőségű ruhákat gyártó cég telephelyét ma már hajléktalanok lakják. 

Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

18 millió forintból épült meg Közép-Európa legnagyobb ruhagyára Zalaegerszegen. 1951. augusztus 21-én kezdődött meg a termelés a gyárban, a mai Platán soron találhat épületben. Több ezer embert foglalkoztattak itt, számos család megélhetése függött az üzemtől. A gyár három telephelyen, Zalaegerszegen, Sümegen és Lentiben is működött. A dolgozóknak olyan munkakörülményeket biztosítottak, amit bárki megirigyelt volna. Az üzem férfikabátok gyártásával kezdte meg működését, később már zakók, téli kabátok, valamint nadrágok és készültek a Ruhagyárban, ZA-KÓ néven pedig a hazai piacon kívül külföldön is hódítottak a cég termékei.

A kiváló minőségnek is köszönhetően a 90-es években már a hazai divatipar egyik fő szereplője volt a ZA-KÓ. A Ruhagyár egy olyan munkahely volt, ahova egyszerűen imádtak bejárni a dolgozók, hiszen a munkakörülmények elég kedvezőek voltak számukra: a munkásszállón kívül üdülőt is biztosítottak az alkalmazottaknak, valamint számtalan szabadidős foglalkozást kínáltak, ráadásul még saját énekkara is volt az üzemnek.

hirdetes

A fotókat készítette: Szukics Norbert Photographer

2002 decemberében már látható volt, hogy a Ruhagyár nem megy túl jól, hiszen a ZA-KO Rt. nem fizette ki dolgozók novemberi bérét a nagy adósságok felhalmozása miatt. A kétezres években a Ruhagyár veszteséges lett, végül a csőd miatt 2003-ban végleg be kellett zárni.

A Ruhagyár több mint 4 hektáros területe kezdetben sok érdeklődőt vonzott, szó volt lakótelep építéséről a területen, de bevásárlóközpontot is szerettek volna az üzem helyére, ám ezekből a tervekből egyik sem valósult meg. Az egykor több ezer embernek munkát adó cég helyszíne, ma már csak egy romos épület, ahol hajléktalanok élnek. Szinte hihetetlen, hogy valaha ez volt az a hely, ahova boldogan mentek dolgozni az alkalmazottak – többek között a nagymamám is, aki több mint 30 évet töltött el szeretett munkahelyén, a Ruhagyárban.

hirdetes

Nézd meg Szukics Norbert Ruhagyárban készült fotóit a következő oldalon! 

Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

 

 

 

 

 

 

 

 

A fotókat készítette: Szukics Norbert Photographer. További képet találsz a Ruhagyárról ide kattintva!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Buda

Budapest városrésze, mely inkább gyűjtőfogalomnak tekinthető.A közhiedelem szerint ez a... Tovább

Új építésű lakás Pest megye

Új építésű lakás Pest megyében Ha új építésű lakás Pest megyében az, amit... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!