Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

hirdetes

Így néz ki ma belülről a zalaegerszegi Ruhagyár

LK
hirdetes

Több ezer embernek adott munkát a zalaegerszegi Ruhagyár, ahova egyszerűen imádtak bejárni az alkalmazottak. A kiváló minőségű ruhákat gyártó cég telephelyét ma már hajléktalanok lakják. 

Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

18 millió forintból épült meg Közép-Európa legnagyobb ruhagyára Zalaegerszegen. 1951. augusztus 21-én kezdődött meg a termelés a gyárban, a mai Platán soron találhat épületben. Több ezer embert foglalkoztattak itt, számos család megélhetése függött az üzemtől. A gyár három telephelyen, Zalaegerszegen, Sümegen és Lentiben is működött. A dolgozóknak olyan munkakörülményeket biztosítottak, amit bárki megirigyelt volna. Az üzem férfikabátok gyártásával kezdte meg működését, később már zakók, téli kabátok, valamint nadrágok és készültek a Ruhagyárban, ZA-KÓ néven pedig a hazai piacon kívül külföldön is hódítottak a cég termékei.

 

A kiváló minőségnek is köszönhetően a 90-es években már a hazai divatipar egyik fő szereplője volt a ZA-KÓ. A Ruhagyár egy olyan munkahely volt, ahova egyszerűen imádtak bejárni a dolgozók, hiszen a munkakörülmények elég kedvezőek voltak számukra: a munkásszállón kívül üdülőt is biztosítottak az alkalmazottaknak, valamint számtalan szabadidős foglalkozást kínáltak, ráadásul még saját énekkara is volt az üzemnek.

hirdetes

 

A fotókat készítette: Szukics Norbert Photographer

 

2002 decemberében már látható volt, hogy a Ruhagyár nem megy túl jól, hiszen a ZA-KO Rt. nem fizette ki dolgozók novemberi bérét a nagy adósságok felhalmozása miatt. A kétezres években a Ruhagyár veszteséges lett, végül a csőd miatt 2003-ban végleg be kellett zárni.

hirdetes

 

A Ruhagyár több mint 4 hektáros területe kezdetben sok érdeklődőt vonzott, szó volt lakótelep építéséről a területen, de bevásárlóközpontot is szerettek volna az üzem helyére, ám ezekből a tervekből egyik sem valósult meg. Az egykor több ezer embernek munkát adó cég helyszíne, ma már csak egy romos épület, ahol hajléktalanok élnek. Szinte hihetetlen, hogy valaha ez volt az a hely, ahova boldogan mentek dolgozni az alkalmazottak – többek között a nagymamám is, aki több mint 30 évet töltött el szeretett munkahelyén, a Ruhagyárban.

 

 

Nézd meg Szukics Norbert Ruhagyárban készült fotóit a következő oldalon! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek Magyar Magyarság Retró

Szótár

Szlovákia

Magyarország északi szomszédja. Területét és lakosságát tekintve fele a hazánknak. Sajnos... Tovább

Alpokalja

Az Alpok Európa egyik legjelentősebb hegylánca, mely Magyarországra sajnos szinte egyáltalán... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.