hirdetes

Zálogkölcsönnel próbálnak talpra állni a hazai vállalkozók

SzSz

Egyre nagyobb a zálogházak forgalma az utóbbi hetekben, ahol a vállalkozók így próbálnak pénzhez jutni a vállalkozásuk újranyitásához a koronavírus után.

Zálogkölcsönhöz folyamodik a legtöbb vállalkozó, hogy talpra álljon a koronavírus után

Egyre nagyobb az érdeklődés a hazai vállalkozók körében a zálogkölcsönök iránt. A legtöbben ezzel próbálják talpra állítani vállalkozásukat, vagy az újra nyitás során új üzleti lehetőségekhez folyamodnak. – nyilatkozta az MTI-nek a BÁV Zrt., az ország vezető és legnagyobb zálogfiók-hálózata. 

A BÁV tapasztalja a legnagyobb változást

A BÁV az országban közel 100 fiókot üzemeltet, így a vállalat zálogigazgatója Dandé Imre nyilatkozata szerint, egyre nagyobb forgalmat tapasztalnak országszerte. "Érezhetően megnőtt a vállalkozói kör érdeklődése a zálogkölcsönök iránt. Már most látszik, hogy a vállalkozók számára a nyitás és az első, lassabb hónapok finanszírozása lesz az egyik alapfeltétele a talpon maradásnak, ezért a zálogkölcsönre egyre több vállalkozó tekint úgy, mint a gyors pénzügyi reagálás egyik hatékony eszközére. " – mondja Dandé Imre. 

Hazánkban is egyre népszerűbb a zálogkölcsön

A nyugati országokban Európában igen sok vállalkozó szokott folyamodni kritikus helyzetekben a zálogfiókokhoz, azonban hazánkban még csak az elmúlt években kezdett egyre jobban fellendülni a vállalkozók körében is ez a fajta kölcsön rendszer. A kölcsönhöz legtöbben átmenetei pénzügyi problémáikat próbálják orvosolni, ahogyan a lakossági ügyfelek is. A vállalkozók esetében azonban sokszor tapasztalt a nagyobb, több száz vagy több milliós luxus ékszerek, karórák zálogosítása. 

hirdetes

Akár több milliós kölcsön

"A tipikus vállalkozó ügyfél 500 000 - 1 millió forinttól akár 10-15 milliós összegig igényel rövidtávú zálogkölcsönt a gyűjteményében lévő nagyértékű karórára, briliáns-ékszerre, műtárgyra vagy festményre. Jellemzően ezeket nem akarja eladni, csupán gyorsan és a banki hitelek hosszas ügyintézése nélkül, azonnal akar pénzhez jutni." - tette hozzá a BÁV zálogigazgatója.

A turizmus is próbál helyreállni

A legsúlyosabb helyzetben lévő szektorok a vendéglátóegységek, rendezvényszervezők vagy a turizmus területén tevékenykedő vállalkozások a koronavírus előtt leginkább árukészleteik megvásárlására törekedtek, így sokan már ekkor is zálogkölcsönhöz folyamodtak. Sok vállalkozó akár tízmillió forint értékű ékszereket, márkás karórákat hagytak a zálogházakban, ezzel pótolva vállalkozásuk hiányosságait. A koronavírusra vonatkozó intézkedések és szabályok vezetése után sokan azonban bezártak ideiglenesen, így kiváltották értékeiket, ez pedig nagy hatással volt a zálogpiacra is. 

hirdetes

Az építőipar problémái

Az építőiparban és a mezőgazdaságban is sokan olyan problémák miatt igényeltek zálogkölcsönt, mint a beszállítók késedelmes fizetése, vagy a bérek kifizetése miatt. Ebben a szektorban egyre jellemzőbb, a vírushelyzettől eltekintve is, hogy a vállalkozók nem képesek rögtön kifizetni munkavállalóikat vagy beszállítóikat. Náluk jellemző, hogy néhány hetes zálogkölcsönhöz folyamodnak nagyértékű karóráikkal vagy ékszereikkel. 

Forrás: MTi

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Március

Március: Az év harmadik hónapja, a tavasz érkeztének hava. Magyar népszokások szerint szokás... Tovább

Balaton

A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!