hirdetes

A Lidl zárva lesz December 24-én: Hogyan fogjuk ezt túlélni?

ZH

A Lidl december 24-i zárva tartása nemcsak az alkalmazottak jogainak tiszteletben tartását jelzi, hanem emlékeztet minket arra is, hogy az egyensúly a munka és a magánélet között kulcsfontosságú a társadalmi jólét szempontjából.

Lidl zárva lesz

Zárva lesz a Lidl December 24-én

Ahogyan közeledik a karácsony, az emberek a nagy készülődés közepette egy kis meglepetésbe futnak bele: a Lidl, az ország egyik legnépszerűbb kiskereskedelmi hálózata, bejelentette, hogy december 24-én minden üzletét zárva tartja. A döntés hátterében egy érdekes szakszervezeti és politikai megállapodás áll, amelyet az Egyenlő.hu keresztény-szociális szakszervezet és a Fideszhez köthető Civil Összefogás között kötöttek.

A megállapodás szerint a Lidl 8500 alkalmazottja számára december 24. szabadnap lesz, amelyet az alkalmazottak a karácsonyi ünnepek teljes mértékű kiélvezésére használhatnak fel. Ebben az időszakban, az egyezség értelmében, december 23-án hosszabb ideig lesznek nyitva a hipermarketek, hogy az ügyfelek még az utolsó pillanatban is beszerezhessék az ünnepi alapanyagokat és ajándékokat.

A döntés mögött álló szakszervezeti vezetők kiemelik, hogy a december 24-i pihenőnap nagyon is megérdemelt a kereskedelemben dolgozóknak, figyelembe véve, hogy a kereskedelmi szektorban gyakran folyamatos a nyitvatartás az év minden napján. Az ilyen döntések nemcsak az alkalmazottak jogainak tiszteletben tartását jelzik, hanem az egész társadalomnak üzennek a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságáról.

hirdetes

Csizmadia László, aki a kérdésben szintén megszólalt, hangsúlyozza, hogy egy nap nem változtat meg mindent a vásárlás terén, de egy nap hosszabb időt tölteni otthon a családdal karácsonykor számukra akár a Világot is jelentheti. Ez az álláspont azt sugallja, hogy a pihenőnapok nemcsak az alkalmazottaknak, hanem az egész családnak és társadalomnak is előnyösek lehetnek.

Érdemes felidézni, hogy korábban is volt egy vasárnapi boltzárnak nevezhető időszak Magyarországon, ami 2015 márciusa és 2016 áprilisa között volt érvényben. Ez az intézkedés azonban nem aratott túl nagy népszerűséget, és politikai és társadalmi vitákat váltott ki a kereskedelmi szabadság és a munkavállalók jogai között.

hirdetes

A Lidl december 24-i zárva tartása azonban másféle üzenetet hordoz. Nemcsak az üzleti gyakorlatok változását, hanem azoknak a társadalmi és kulturális értékeknek az érvényesülését is mutatja be, amelyek fontosak lehetnek az emberi jólét és az egyensúly megteremtése szempontjából.
Végül, az emberiség túlélése nem csak az egyes üzletek nyitvatartásától függ. A nagyobb kihívások, mint például a fenntarthatóság, a globális gazdaság, az egészségügy és a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése, a komplex és szerteágazó tényezők együttes kezelését igénylik. A Lidl döntése azonban egy apró lépés lehet a munka és a pihenés egyensúlyának megteremtése felé, ami hozzájárulhat az emberek életminőségének javításához és a társadalom szélesebb szempontjainak figyelembevételéhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Darnyi Tamás

Darnyi Tamás: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Darnyi Tamás az egyik közülük.... Tovább

Sziget fesztivál

Sziget fesztivál:  Az ország első számú kulturális idegenforgalmi eseménye. A Sziget... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek